Evropske cene gasa padaju kako zalihe rastu

Nivoi skladišta gasa u Evropi su sada puni na oko 90%. Cena holandskog gasa je prošle nedelje pala za čak 9,8 odsto. Evropske zemlje su povećale svoje zalihe gasa povećavajući priliv tečnog prirodnog gasa (LNG) iz meseca u mesec od juna ove godine. Međutim, ako bi zima bila hladnija nego što se očekuje ubrzalo bi se pražnjenje skladišta gasa, ostavljajući kontinent ranjivijim.

Cene prirodnog gasa u Evropi su pale zbog rastućih zaliha i uvoza tečnog prirodnog gasa, dok lideri iz regiona nastavljaju da traže načine da ublaže energetsku krizu.

Nivoi skladišta gasa u Evropi su sada puni na oko 90% , što je više nego prošle godine, ali i dalje ispod zaliha u oktobru 2019. i 2020. godine, pokazuju podaci Gas Infrastructure Europe.

RU razmatra ograničenje cena gasa

U međuvremenu, Evropska unija razmatra privremeno ograničenje cena gasa kako bi sprečila potencijalnu recesiju, iako još nije jasno o kakvom mehanizmu će zvaničnici razmišljati. Industrija je zabrinuta da bi takva intervencija mogla da ometa snabdevanje Evrope u trenutku kada treba da se zamene tokovi koji su obično dolazili iz Rusije.

Evropske zemlje su povećale svoje zalihe gasa povećavajući priliv tečnog prirodnog gasa (LNG) iz meseca u mesec od juna ove godine. Evropski uvoz tečnog prirodnog gasa bi mogao da skoči za 45-50% ove godine, navodi Bloomberg Intelligence (BI). Međutim, LNG bi možda mogao da zameni samo 30% isporuka gasa iz Rusije, rekli su analitičari BI Talon Custer i Patricio Alvarez.

Mnoge rute ruskog gasa su zaustavljene

Ruski izvoz gasa u ovom regionu je značajno smanjen nakon invazije te zemlje na Ukrajinu. Dok određene količine gasa još uvek prolaze kroz Ukrajinu, druge rute su zaustavljene, uključujući ključnu vezu Severnog toka sa Nemačkom.

„Evropske nacije će verovatno morati da dopune skladišta gasa u leto 2023. godine bez pomoći ruskih zaliha gasa, što znači da će se više oslanjati na uvezeni LNG“, navodi Inspired Energy u tržišnom izveštaju.

Ako bi zima bila hladnija nego što se očekuje ubrzalo bi se pražnjenje skladišta gasa, ostavljajući kontinent ranjivijim. Očekuje se da će temperature širom severozapadne Evrope pasti u drugoj polovini oktobra, predviđaju analitičari.

Cena gasa u EU prošle nedelje u padu

Cena holandskog gasa je pala za čak 9,8 odsto, na 163,75 evra po megavat-satu prošle nedelje. Britanski gas je pao za 9,7%. Cene gasa u Nemačkoj takođe padaju.

Nemačka će ove zime verovatno potrošiti 20 odsto manje gasa nego prošle godine, napominju ekonomisti Dojče banke.

Izvor: Rigzone

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti