Geotermalna energija

Geotermalna energija u Zemlji vodi poreklo još od nastanka naše planete, pre 4,5 milijardi godina. Temperatura u središtu Zemlje je oko 6000°C i tamo se i dalje odvijaju termonuklearne reakcije. Toplota iz usijanog jezgra se kreće ka površini Zemljine kore. Nama je na raspolaganju samo mali deo te energije u površinskom delu dubokom do nekoliko kilometara. Pojam geotermalna energija odnosi se na korišćenje toplote Zemljine unutrašnosti.

Geotermalna energija je manje poznata vrsta obnovljive energije koja koristi toplotu iz rastopljenog jezgra Zemlje za proizvodnju električne energije.

Mada ova jedinstvena karakteristika daje geotermalnoj energiji ključne prednosti u odnosu na solarnu energiju i energiju dobijenu od vetra, velika mana su visoki troškovi i geografska ograničenja. Ipak, nekoliko zemalja je uspelo da proizvede geotermalnu energiju u velikim razmerama.

Kako funkcioniše geotermalna energija?

Geotermalna energija se proizvodi pomoću tople vode koji se nalaze nekoliko milja ispod površine zemlje. U određenim delovima planete, ova voda prirodno probija površinu, stvarajući ono što je poznato kao vrelo (ili u nekim slučajevima, gejzir).

Kada joj se pristupi kroz izvor, ova voda pod pritiskom se diže i brzo se širi u parnoj fazi. Ta para se koristi za okretanje turbine, koja zatim pokreće električni generator.

Dalje tokom procesa, višak pare se kondenzuje i vraća nazad u vodu dok prolazi kroz rashladni toranj. Voda se pumpa nazad u Zemlju kako bi se osigurala održivost.

Gde se koristi geotermalna energija?

Od 2021.godine globalna proizvodnja geotermalne energije iznosila je ukupno 16 gigavata (GW). Samo nekoliko zemalja je proizvelo više od 1GW.

U tabeli ispod su prikazani podaci zemalja sa najvećim instalisanim kapacitetom.

Američki kapacitet je najveći na svetu i on iznosi nekih 3,7 GW, podeljen je na 61 geotermalnu elektranu.

Najveća solarna elektrana na svetu, Bhadla Solar Park, ima maksimalnu snagu od 2,2 GW.

Najveća hidroelektrana na svetu, brana Tri klisure, može da proizvede do 22,5 GW.

Dok geotermalna postrojenja očigledno proizvode manje energije, ona imaju prednosti u odnosu na druge vrste obnovljivih izvora energije. Na primer, na geotermalnu energiju ne utiču ciklusi dan-noć, vremenski uslovi ili godišnja doba.

Globalni doprinos obnovljive energije

U tabeli ispod je dat skup podataka, koji pokazuje globalni doprinos svake vrste obnovljive energije. Ove brojke su od aprila 2022. godine i dobijene su od Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

*Geotermalni ukupni kapacitet u ovom prikazu podataka razlikuje se od prethodne vrednosti od 16GW. To je zbog različitih izvora i zaokruživanja.

Jedan od razloga za sporo širenje geotermalne energije je taj što se ona može koristiti samo u regionima koji imaju odgovarajuće geološke karakteristike (kao što su mesta gde postoji vulkanska aktivnost).

Kompanije Fitch Solutions je na grafiku ispod dala predviđeni rast kapaciteta geotermalne energije po regionima.

Fitch veruje da će tokom naredne decenije većina novih geotermalnih kapaciteta biti instalirana u Aziji. Sa druge strane, očekuje se smanjenje investicija u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi.

Očekuje se da će najveća tržišta geotermalne energije biti Indonezija, Filipini i Novi Zeland, koji se nalaze duž Pacifičkog vatrenog prstena. Vatreni prsten je put duž Tihog okeana gde se javlja većina vulkanskih aktivnosti.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti