Licerat: svako radi svoj posao

U Liceratu se nastavlja rušenje praznih objekata, a neki aktivisti još uvek protestuju. U subotu su tamo održani veliki protesti, a govorila je i poznata aktiviistkinja Greta Tunberg.

Niko nije očekivao tako veliki broj učesnika: ni RWE firma u čijem je posedu površinski rudnik mrkog uglja, ni policija, a ni organizatori. Prema navodima policije, više od 15.000 ljudi došlo je u mesto Kejenberg uprkos kiši i jakom vetru, kako bi protestirali protiv uništavanja malog Licarata. Organizatori govore da je na demonstracijama učestvovalo oko 35.000 ljudi. A inicijativa Sva sela ostaju govori čak o 50 000 ljudi.

Demonstranti na putu do centralne bine / Foto: DW

Većina učesnika demonstracija održanih u subotu (14. januara) bili su stanovnici okolnih mesta i borci za zaštitu okoline iz svih delova Nemačke – porodice sa decom kao i mnogi mladi ljudi. Bilo je planirano da se nakon marša kroz Kejenberg kolona sa demonstrantima zaustavi ispred bine, nekoliko kilometara od Licerata.

Moglo je da dođe do obrušavanja

Međutim, oko 5000 demonstranata je ranije napustila kolonu: trčali su preko obrađenih i neobrađenih polja do samog ruba površinskog kopa mrkog uglja. Pretilo je izbijanje haosa jer je reč o opasnom poduhvatu – kiša, koja je u poslednjih nekoliko dana neprekidno padala, omekšala zemlju i moglo je da dođe do obrušavanja.

Demonstranti na ivici površinskog kopa / Foto: DW

Greta Tunberg: Ova borba nije gotova

Samo deo demonstranata je stao ispred bine na otvorenom gde su istaknuti klimatski aktivisti držali govore – među njima i poznata švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg. „Ova borba nije gotova“, rekla je 20-godišnjakinja. Njoj je neshvatljivo da će se ugalj kopati i koristiti i ove 2023. godine, iako je poznato da klimatske promene uzrokovane time koštaju ljudske živote u mnogim delovima sveta.

Greta Tunberg / Foto: DW

„Nemačka, kao jedan od najvećih svetskih zagađivača, ima ogromnu odgovornost“, upozorila je Tunberg i pozvala bučne demonstrante da pruže otpor. Portparol organizatora nije upozorio na opasnosti koje vrebaju na stmim padinama površinskog kopa. Naprotiv. Demonstranti su pozvani da urade ono što smatraju „primerenim“, uključujući odlazak u Licerat. Time su ohrabrili demonstrante da krše zakon.

Sukobi demonstranata i policije / Foto: DW

Potom su uglavnom maskirani aktivisti krenuli ka Liceratu do kojeg je teško doći jer je RWE ogradio zaselak ogradom u dužini od 1,7 kilometara.

Na putu im se isprečila policija sa vodenim topovima i psima. Izbili su žestoki sukobi. Uhapšen je do sada nepoznat broj aktivista.

Predstavnici raznih političkih pravaca iskoristili su demonstracije u da se predstave kao alternativa Zelenima. Posebno su upečatljive bile brojne crvene zastave stranke Levice. Mnogi demonstranti su razočarani Zelenima jer su glasali za evakuaciju Licerata.

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti