Kina i Indija biće vodeće ekonomija 2050.

Stručnjaci napravili listu ekonomskih velesila koje će vladati svetom 2050. godine. Današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile, navedeno je u izveštaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svetu PwC

Za 30 godina većina najvećih svetskih ekonomija će biti one koje su upravo danas u razvoju, a koje bi u budućnosti mogle nadmašiti velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Nemačke.

Brexit, pandemija i poteškoće u trgovanju doneli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija. Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će svetska populacija rasti samo za skromnih 26 odsto, prenosi Klix.ba pisanje BBC.

Ovaj rast će sa sobom doneti puno promena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom – današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

Prema izvještaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svijetu PwC, lista svjetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

  1. Kina
  2. Indija
  3. SAD
  4. Indonezija
  5. Brazil
  6. Rusija
  7. Meksiko
  8. Nemačka
  9. Ujedinjeno Kraljevstvo

Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabežiti velike skokove na rang-listama u naredne tri decenije, navodi se u izvještaju PwC-a.

Kina koja zauzima prvo mesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva. Kina je zabeležila značajne ekonomske dobitke tokom protekle decenije, a ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

Očekuje se da će druga najmnogoljudnija zemlja na svetu Indija zabeležiti veliki rast u naredne tri decenije, uz prosečan rast BDP-a od pet odsto godišnje, što će je učiniti jednom od najbrže rastućih ekonomija na svetu. Do 2050. godine predviđa se da će Indija biti druga najveća svetska ekonomija i predstavljat će 15 odsto ukupnog svetskog BDP-a.

Veliki skok u naredne tri decenije mogao bi zabeležiti i Meksiko, koji bi trebao da se nađe na sedmom mestu, umesto trenutnog 11. mesta na lestvici. Najveće zasluge za ovaj rast pripisuju se porastu proizvodnje i izvoza u Meksiku.

Kompletna lista PwC-a dostupna je OVDJE.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti