Mikroroboti pomažu kod lečenja kancera

Hemoterapija uspešno leči mnoge oblike kancera, ali mogu se javiti neželjeni efekti koji koji deluju negativno na ostatak organizma. Isporuka lekova direktno ćelijama obolelih od kancera može pomoći u smanjenju ovih neprijatnih simptoma. Istraživači su napravili mikrorobote u obliku ribe koji se pomoću magneta vode do ćelija obolelih od kancera, gde ih promena pH pokreće da otvore usta i oslobode svoj teret odnosno lek za lečenje kancera.

Hemoterapija uspešno leči mnoge oblike kancera, ali mogu se javiti neželjeni efekti koji deluju negativno na ostatak tela. Isporuka lekova direktno ćelijama obolelih od kancera može pomoći u smanjenju ovih neprijatnih simptoma. Istraživači koji su publikovali studiju u časopisu American Chemical Society Nano, napravili su mikrorobote u obliku ribe koji se pomoću magneta vode do ćelija zaraženih kancerom, gde ih promena pH pokreće da otvore usta i oslobode svoj teret odnosno lek za lečenje kancera.

Promena oblika i usmeravanje magnetima

Naučnici su ranije napravili robote u mikrorazmeri (manje od 100 mikro-metra) koji mogu da manipulišu sićušnim objektima, ali većina ne može da promeni njihov oblik da bi obavljala složene zadatke, kao što je oslobađanje lekova. Neke grupe su napravile 4D štampane objekte (3D štampane objekte koji menjaju oblik kao odgovor na određene podsticaje), ali obično obavljaju samo jednostavne radnje i njihovo kretanje se ne može kontrolisati daljinski. U korak ka biomedicinskim primenama za ove uređaje, Jiawen Li, Li Zhang, Dong Vu i njihove kolege su želeli da razviju mikrorobote koji menjaju oblik i koji bi mogli da budu vođeni magnetima do određenih lokacija za pružanje nekog tretmana. Pošto tumori postoje u kiselom mikrookruženju, tim istraživača je odlučio da natera mikrorobote da promene oblik kao odgovor na sniženi pH.

Tako su istraživači štampali 4D mikrorobote u obliku raka, leptira ili ribe koristeći hidrogel koji reaguje na pH. Podešavanjem gustine štampanja na određenim delovima oblika, kao što su ivice kandži raka ili krila leptira, tim je kodirao menjanje oblika koji reaguje na pH. Zatim su mikrorobote učinili magnetnim, stavljanjem u suspenziju nanočestica oksida gvožđa.

Mikroroboti moraju biti još manji

Istraživači su demonstrirali različite sposobnosti mikrorobota u nekoliko testova. Na primer, mikrorobot u obliku ribe imao je podesiva „usta“ koja su se otvarala i zatvarala. Tim je pokazao da mogu da usmere robote u obliku ribe kroz simulirane krvne sudove da dođu do ćelija raka u određenom delu petrijeve posude. Kada su snizili pH okolnog rastvora, riba je otvorila usta da oslobodi lek za hemoterapiju, koji je ubio obližnje ćelije. Iako ova studija pruža dobre polazne osnove, mikroroboti moraju da budu još manji da bi se kretali stvarnim krvnim sudovima, a takođe je potrebno identifikovati odgovarajuću metodu snimanja za praćenje njihovih kretanja u telu, kažu istraživači.

Izvor: ScienceDaily

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti