Novi iskorak u korišćenju solarne energije

Inovativna ćelija koju proizvodi Okford PV pokazala je da se u inovativnim perovskit solarnim sistemima dobija konverzija od 29,52% solarne energije u električnu energiju. Poređenja radi, prosečna stopa konvertibilnosti za standardne silicijumske ćelije, koje koriste milione domaćinstava u svetu je samo 15-20%, a realna optimalna stopa konverzije oko 26%.

U inovativnim perovskit solarnim sistemima, količina solarne energije koja se može pretvoriti u električnu energiju iz jedne solarne ćelije postavila je novi svetski rekord.

Inovativna ćelija koju proizvodi Okford PV pokazala je da se dobija konverzija 29,52% solarne energije u električnu energiju. Poređenja radi, prosečna stopa konvertibilnosti za standardne silicijumske ćelije, koje koriste milione domaćinstava u svetu je samo 15-20%, a realna optimalna stopa konverzije oko 26%.

Solarna energija je ključna za dekarbonizaciju (smanjenje ugljenika) globalnog energetskog tržišta i očekuje se da će do 2050. godine obezbediti 50% svetske energije, a razne kompanije rade na tome poput Tata Power Solar i Fourth Partner Energy.

Tehnologija koja se koristi u inovativnim ćelijama Okford PV sastoji se od pokrivanja tipičnih silicijumskih solarnih ćelija tankim filmom perovskitnog materijala za optimalnu upotrebu fotona u solarnom spektru. Sintetički perovskit je jeftin, jak i u suštini može u potpunosti zameniti silikon – perovskit od 35 kg pruža istu čvrstoću kao i sedam tona silicijuma.

Prva firma koja će 2022. godine prodati ove solarne ćelije biće Oxford PV. Sledeći proizvodi, koji su napravljeni za stambene krovove, proizvode isti broj ćelija sa 20% više kapaciteta. Okford PV očekuje da će buduće solarne ćelije biti znatno bolje.

„Postizanje još jednog svetskog rekorda za perovskit solarne ćelije je veliko dostignuće, jer ovo pokazuje da je proizvodnja snažne i jeftinije solarne energije još jedan korak bliže”, kaže Frank P. Averdung, izvršni direktor Oxforda PV ističući: „Sada smo na globalnoj prekretnici – dolazi do dramatičnog pogoršanja klimatskih prilika i sve je veća potreba za korišćenjem obnovljivih izvora energije kao danas. Ubrzavajući prihvatanje energije Sunca i rešavajući sve veći problem klimatskih promena dolazimo do zaključka da su solarne ćelije izuzetno važne. Imamo jasnu mapu puta koja premašuje 30% sa ovom tehnologijom“.

Zlatna nacionalna laboratorija za obnovljivu energiju (Kolorado, SAD) odobrila je njihov inovativni solarni perovskit sa 29,52%, koji prevazilazi prethodni sopstveni rekord, solarne ćelije (GaAs) od 29,2 procenta, rekao je Chris Case, glavni tehnički direktor u Oxford PV.

Na Međunarodnom elektrotehničkom odboru, njihove inovativne solarne ćelije i moduli, ne samo da su pokazale rekordnu efikasnost, već su prošle osnovne testove dugotrajnosti eksterno su pozitivno ocenjene za industriju.

Izvor: Altenergymag.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti