Ozvaničena saradnja Gaspromnjefta i Lukoila

Lukoil i Gazpromnjeft će zajedno raditi na projektima razvoja nacionalne proizvodnje hemijskih agenasa i opreme za proizvodnju surfaktant-polimera i rastvora polimera za poboljšanje iskorišćavanja nafte. Takođe će razvijati postupke za eksploataciju takozvanih zrelih rezervi na svojim poljima.

Ruske naftne kompanije Lukoil i Gazpromnjeft zaključili su sporazum o saradnji u sprovođenju projekata poboljšanja korišćenja nafte.

Iz Lukoila su saopštili da sporazum predviđa zajednički rad na poboljšanju hemijskih metoda za poboljšanje iskorišćavanja nafte. To će postaviti temelje za razmenu iskustva i saradnju u laboratorijskim istraživanjima, kao i za proučavanje površinski aktivnih agenasa i hemikalija za stimulaciju proizvodnje.

Prema navodima kompanije, Lukoil i Gaspromnjeft planiraju da udruži napore u razvoju nacionalne proizvodnje hemijskih reagenasa i opreme za proizvodnju surfaktant-polimera i rastvora polimera za poboljšanje iskorišćavanja nafte. Takođe planiraju i zajedničko ispitivanje i uvođenje novih hemijskih smeša, kada budu razvijali postupke za eksploataciju takozvanih zrelih rezervi na svojim poljima.

Lukoil i Gazpromnjeft će, takođe, proceniti izglede za stvaranje specijalizovanih centara za izbor površinski aktivnih materija i polimernih formula pomoću inovativne opreme.

Lukoil je nedavno sklopio još dva sporazuma. Jedan krajem septembra sa B -om (The British Petroleum Company), za sticanje 25 procenata učešća u projektu istraživanja Apsheronskog poluostrva plitke vode (SWAP) u azerbejdžanskom sektoru Kaspijskog mora.

Drugi sporazum je bio sa malezijskim gigantom Petronas, radi sticanja 15,5 odsto udela u gasnom projektu Šah Deniz u Kaspijskom moru.

Izvor: Rigzone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti