Posle TENT-a A Srbija će sa JICA sarađivati i na projektu RHE Bistrica

RHE Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovlјivih izvora i razvoj tržišta električne energije. Planirani kapacitet RHE Bistrica je 656 MW. Izgradnja ovog postrojenja značajna je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog Sistema Srbije, kaže ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je u tokiju razgovarala sa Đunićijem Jamadom, višim izvršnim potpredsednikom JICA.

Produblјivanje saradnje sa ovom institucijom i novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica bili su tema današnjeg sastanka u Tokiju ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom.

JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

„Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovlјivih izvora i razvoj tržišta električne energije”, naglasila je Đedović Handanović.

RHE Bistrica značajna za elektroenergetski sistem Srbije

Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima. Omogućiće snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovlјivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

„Planirani kapacitet RHE Bistrica je 656 MW. Izgradnja ovog postrojenja značajna nam je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema. Reverzibilne hidroelektrane brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije, kako bi kompenzovale fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom. Dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovlјivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem”, navela je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da je duže od dve decenije Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori.

Srbija sa JICA sarađuje u TENT-u A

„Sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) imali smo i do sada dobre odnose i podršku u ostvarenju ovih cilјeva, pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A, koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelјe smo sa JICA dogovorili da postrojenje u TENT A bude završeno početkom godine, a danas smo to i potvrdili. Postrojenje za odsumporavanje koristiće najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana. Verujem da Japan može biti jedan od važnih  partnera Srbije u procesu energetske tranzicije. Da kroz tu saradnju možemo obezbediti ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija”, rekla je ministarka.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, predsednikom parlamentarne lige prijatelјstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keidanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti