Rusija povećala proizvodnju nafte u aprilu

Prema Ruskom Ministarstvu energetike, proizvodnja nafte u Rusiji se možda nikada neće oporaviti do nivoa koji je bio pre pandemije. U scenarijima koje predviđa Ministarstvo, neizbežan je stalni pad proizvodnje. Zbog ovih projekcija, Rusija treba da unovči svoje naftno bogatstvo što pre, poručuju iz ruskog parlamenta.

Rusija je prošlog meseca proizvela 10,46 miliona barela na dan (bpd), što pretstavlja porast za 1,9% u odnosu na mart, pošto je OPEK+ ublažio smanjenje proizvodnje, prenosi Bloomberg, pozivajući se na podatke ruskog Ministarstva energetike.

Ruska proizvodna kvota povećana je dva puta pre aprila, za po 65.000 bpd u februaru i martu, pa je povećanje proizvodnje za april ukupno iznosilo 130.000 bpd. Od maja do jula, Rusija će dalje povećavati proizvodnju za 114.000 bpd, prema izjavi zamenika premijera Rusije, Aleksandra Novaka.

OPEK+ će ukupno povećati proizvodnju nafte za dva miliona barela na dan, u periodu između maja i jula, što ukazuje na uverenje članica u poboljšanje potražnje.

Smanjenje proizvodnje bilo je jedan od faktora koji su uticali na smanjenje izvoza ruske nafte u prva četiri meseca ove godine, saopštilo je Ministarstvo energetike. Isporuke nafte u inostranstvo smanjene su za 17,2 procenta tokom četvoromesečnog perioda, a kada se posmatra sam aprl, za 16,4 procenta.

Ruska proizvodnja nafte pala je sa rekordnih nivoa prošle godine zbog učešća u paktu OPEK+. Pad proizvodnje ruske nafte nije bio zabeležen deceniju pre ovoga. Sada, prema Ministarstvu energetike, proizvodnja se možda nikada neće oporaviti do nivoa koji je bio pre pandemije. Ministarstvo je saopštilo da predviđa poboljšanje sadašnjeg nivoa proizvodnje i dostizanje 11,1 milion bpd do 2029, ali da se zatim predviđa da će proizvodnja početi da opada, na 9,4 miliona bpd do 2035.

Zbog ovih projekcija, Rusija treba da unovči svoje naftno bogatstvo dok može, ili, kako je rekao šef energetskog odbora u ruskom parlamentu ranije ove godine: „Sve što može, treba da se proizvede dok još uvek postoji potražnja.“

Ovo je najverovatniji scenario koji je razvilo Ministarstvo energetike. U najboljem scenariju, ministarstvo predviđa da će ruska proizvodnja nafte dostići vrhunac od 12,8 miliona barela na dan do 2030. godine i da će tek tada početi da opada. U oba ova scenarija, u najverovatnijem a i najboljem, neizbežan je stalni pad proizvodnje.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti