Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

Ruski gas ipak potreban Evropi?

Već poznata paleta energetskih sankcija EU prema Rusiji ni do danas ne obuhvata uvoz sibirskog LNG-a. Kako se to Briselu moglo desiti, posebno je pitanje, ali Rusija ove godine može da izveze rekordne količine tečnog prirodnog gasa u pojedine zemlje EU.

Rusija bi ove godine mogla da izveze rekordne količine tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU uprkos želji Brisela da postepeno izbaci ruske energente do 2027. godine. To prenosi međunarodna nevladina oranizacija Global vitnes.

Na osnovu rezultata objavljenih za prvih sedam meseci ove godine, Kina ostaje lider po obimu uvezenog ruskog LNG, a iza nje su Španija i Belgija, prenosi Komersant.

Prema podacima organizacije Global vitnes, Španija je od januara do jula uvezla 7,47 miliona kubnih metara LNG iz Rusije, a Belgija 7,08 miliona kubnih metra tečnog prirodnog gasa.

U prvih sedam meseci ove godine je uvoz ruskog LNG-a u zemlje EU veći za 40 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, pre svega zbog efekta niske baze.

U poređenju sa 2022. godinom, obim ruskog LNG-a koji je uvezla EU u periodu od januara do jula porastao je za 1,7 odsto na međugodišnjem nivou.

EU je od avgusta 2022. do marta 2023. godine uspela da smanji ukupnu potrošnju gasa za 17,7 odsto u odnosu na prosečnu potrošnju u istim mesecima u periodu od 2017. do 2022. godine.

Izvor: Bankar.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti