Ina nastavlja sa ambicioznim planovima

Pred Inom su veliki poslovni ciljevi i velika odgovornost za redovno snabdevanje, a i proizvodnja na naftnim poljima mora da se nastavi. Kratkoročni plan predstavlja popravljanje reputacijske štete nastale zbog kriminalne afere, kao i podsticaj Upravi Kompanije da se fokusira na dnevne aktivnosti.

Novi predsednik Uprave Ine Peter Ratatics otkrio je hoće li hrvatski gas ostati u Hrvatskoj i priznao šta misli o aferi veka zbog koje su padale ostavke. Podsećajući da je po drugi put na vodećem upravljačkom mestu u ovoj kompaniji, Ratatics kaže da pre nekoliko nedelja ili meseci njegov povratak na tu poziciju nije bio u planu.

Prvi put je u Upravi bio između 2011. i 2018. godine, ocenjujući to kao period sjajnog preobražaja Ine i svega što se tada događalo sa kompanijom.

Pročitajte i: Kakav će uticaj imati nova uprava INE?

Drugačija Ina

“Ovo je danas druga situacija i jedna sasvim drugačija Ina. Sve što se dogodilo je daleko od načina na koji funkcioniše Ina, sve ono što smo saznali iz medija – da jedan kriminalac, jedan jedini pojedinac može izazvati toliku štetu za Inu. I nije tu reč samo o PR-u, nego i demotivisanosti koju su prouzrokovali, naravno, i o finansijskoj šteti”, izjavio je predsednik Uprave Ine za Novu TV.

Na pitanje da li je operaciju mogla da izvede i tako velikim iznosima da barata samo jedna jedina osoba, sagovornik podseća da je tokom istrage konstatovano da su postojali saradnici.

Ispravljanje grešaka

„Gledajte, ko su bili učesnici u ovom zločinu i ko su bile osobe koje su mogle nešto znati i, verovatno, razotkriti ovakve radnje, to su dve različite stvari. Mislim da smo napravili neke greške u sistemu nadzora, ali ćemo ih popraviti, već radimo na tome. Ali, očigledno je da će dodatne promene biti nužne.”

Komentarišući stav hrvatske Vlade i premijera da je Ini potreban novi model upravljanja, Ratatics ne veruje da su, pre, potrebne promene u postojećem sistemu.

„Zaista verujem da je potrebna evolucija sistema upravljanja i do toga će doći, ali revolucija je već nešto drugo. Ne verujem baš da nam je potrebna potpuna revolucija, promena svega samo radi promene. To vam je kao kad letite avionom, ne možete baš da ga rastavite i sastavite u letu. Zato moramo da se fokusiramo na poslovne rezultate i poslovne zadatke, pred nama je mnogo zadataka i odgovornosti. Moramo se fokusirati na poslovanje.”

Upravni odbor je nužan

Upitan da li je Ini potrebno Veće direktora, jer je to „najveći kamen spoticanja u odnosu Hrvatske i MOL-a” i da li se tim organom zaobilaze stvarni članovi Uprave, Ratatics smatra da je Upravni odbor apsolutno nužan, jer donosi strategiju, poslovne planove, ciljeve, a sve to zahteva različite oblike praćenja i evaluacije poslovanja. Takođe, Uprava odobrava potpisivanje određenih ugovora.”

 „Imamo Nadzorni odbor i Upravni odbor, to je sve u skladu s hrvatskim trgovačkim pravom. Imamo i operativne direktore na nivou ispod Uprave, kojima se delegira i odgovorni su za određene poslovne jedinice. Imaju veliku odgovornost u dnevnom upravljanju, ali i odgovaraju direktno Upravi, koja se sastaje svake druge nedelje. Tako da već imamo tu komunikaciju, ali očigledno se određena prava delegiraju pojedincima, upravo kako bi se ustanovila jasna hijerarhija upravljanja.”

Veliki planovi

Predsednik Uprave Ine najavljuje velike planove i očekivanja, uz veliku odgovornost za dostavu goriva, odnosno za sigurnost snabdevanja. Takođe, kako je istakao, to se odnosi i na zemni gas, proizvodnja na naftnim poljima se mora nastaviti. Kratkoročni plan predstavlja popravljanje reputacije i podsticaj Uprave da se fokusira na dnevne aktivnosti.

Kada je reč o stavu Vlade da hrvatski gas mora ostati u Hrvatskoj, sagovornik je saglasan sa takvim viđenjem.

„Ako potražnju – potrošnju gasa u domaćinstvima, opštinama, bolnicama uporedite sa domaćom proizvodnjom, jasno je da je potražnja veća od proizvodnje. U teoriji je, dakle, jasno da je ono što je ministar rekao relevantno.

Možda će Vas zanimati i: Ina utrostručila kapitalne investicije

Saradnja rešava probleme

Na kraju, govoreći o  predstojećoj saradnjom sa Vladom, odnosno Republikom Hrvatskom , predsednik Uprave Ine je izrazio optimizam:

„Verujem, ja sam optimista i pozitivna osoba, tako da se nadam zaista da ćemo imati dobru, otvorenu i transparentnu komunikaciju s Vladom. I, iskreno, razumem da su ponekad i oni u izrazito teškoj poziciji. S jedne su strane vlasnici Ine, 44 odsto, a s druge su regulator tržišta. Mi smo ovde da razgovaramo o svim poslovnim i operativnim temama, i dok god su otvoreni za razgovor, mi smo tu da rešavamo probleme, rekao je novi predsednik Uprave Ine Peter Ratatics.

Izvor: Nova TV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti