Sajber kriminal sve opasniji

Američki “Kolonijal naftovod” se oporavlja od sajber napada zbog kojeg je bila obustavljena dostava tečnih goriva istočne obale SAD, što je izazvalo nestašicu i paniku. O tome kako biti bezbedan na internetu, zaštiti identiteta, hakerima, krađi i preprodaji podataka u “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za sajber bezbednost, Vladimirom Vučinićem.

Američki “Kolonijal naftovod” (Colonial Pipeline), najveći produktovod u SAD ponovo radi. Oporavlja se od sajber napada zbog kojeg je bila obustavljena dostava tečnih goriva istočne obale SAD (dostavlja oko 45% benzina, dizela i kerozina), što je izazvalo nestašicu, paniku i dovelo do redova na pumpama.

Hakerima, ransomware grupi („Ransomver“ je program koji koristi propuste u bezbednosti da blokira informatičke sisteme i traži otkup da ih deblokira) DarkSide plaćena je otkupnina. Milionski iznos. Pojavile su se spekulacije da je, navodno, umešana politika, ni manje ni više već ruski Kremlj, jer su ovi sajber kriminalci iz Rusije.

Ovo naravno, nije in prvi ni poslednji napad. U međuvremenu se pojavila vest da je i japanska Tošiba (Toshiba) pretrpela sajber napad.

Stručnjaci za sajber bezbednosti upozoravaju: digitalizacija nije uvek prednost, jer gde je internet veza, tu su i sajber napadi. Bilo da je reč o pojedincima (ličnim kompjuterima, telefonima…) ili firmama, gde su ljudi i računari umreženi hakeri vrebaju. Sajber napadači vrebaju tako da je sigurnost na internet primarni cilj – teži se očuvanju imovine i biznisa. Ali, kao što je pokazao napad na američki produktovod, može biti ugrožena i sigurnost snabdevanja, odnosno bezbednost. A kada su napadnuti neki drugi sistemi i nacionalna bezbednost.

O tome kako biti bezbedan na internetu, privatno i na random mestu, kako zaštiti svoj identitet i bezbednost, da li su hakeri uvek kriminalno nastrojeni, da li neki od njih organizovani i u nacionalne sajber-vojne timove, mogu li se sprečiti i koliko njihove krađe i preprodaje podataka mogu ugroziti imovinu i ekonomija pojedinaca, kompanija i pa čak i država u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za sajber bezbednost, Vladimirom Vučinićem, direktorom kompanije Net++ technology.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti