SAD – kraj ere uglja

 SAD su na putu da koriste manje uglja nego ikad, za nekoliko godina upotreba uglja će dostići nivoe koji su poslednji put zabeleženi u 19. veku. Američka uprava za energetske informacije predviđa za ovu godinu porast potrošnje uglja za 12% i blagi porast u 2022. Međutim, nakon toga je teško videti šta bi moglo sprečiti nastavak pada, koji je u proseku iznosio 5% godišnje u deceniji pre pandemije.

Amerikanci su 2020. godine koristili 447 miliona kratkih tona uglja (jedna kratka tona iznosi 907,18 kg) uglja. To je dovoljno za punjenje četiri miliona železničkih vagona, što zvuči mnogo. Ali, to je, ujedno, i najmanja godišnja potrošnja uglja u zemlji od 1965. godine, pa čak i to jedva da može da nagovesti istorijski nivo potrošnje koji bi ugalj mogao uskoro da se dostigne. Još nekoliko godina usporenim tempom protekle decenije, i upotreba uglja u Americi će dostići nivoe koji su poslednji put viđeni u 19. veku.

Ove godine, dogadjaji oko uglja su doživeli miran period, jer je buran ekonomski oporavak povećao potražnju za električnom energijom, nakon prošlogodišnjeg pada izazvanog pandemijom. Američka uprava za energetske informacije predviđa za ovu godinu porast potrošnje uglja za 12% i blagi porast u 2022. Međutim, nakon toga je teško videti šta bi moglo sprečiti nastavak pada, koji je u proseku iznosio 5% godišnje u deceniji pre pandemije.

Većina gubitka tržišnog udela do sada je bila izazvana frakovanim prirodnim gasom, ali kombinacija jeftine energije vetra i sunca i boljih baterija verovatno će podstaći dalji pad potošnje uglja. Politika Donalda Trampa, koja je podržavala ugalj, nije uspela da uspori silaznu putanju. Klimatske politike predsednika Džoa Bajdena imaće za cilj da je ubrzaju. Prema prognozama Bloomberg NEF, do 2030. godine, proizvodnja električne energije iz uglja će pasti na približno polovinu nivoa iz 2020. godine.

Ugalj je postao primarni izvor energije u SAD-u krajem 1880-ih, istisnuvši praksu sagorevanja drva, koja je uništavala šume. Ustupio je prvo mesto nafti 1950. godine, ali je uživao renesansu krajem 20. veka, kao primarno gorivo za elektrane. Čini se da se sada njegova duga i korisna upotreba u SAD-u bliži kraju.

Potrošnja uglja u SAD, izraženo u kratkim tonama

Podaci: Istorijska statistika Sjedinjenih Država, Colonial Times do 1970 (1867-1948), Američka uprava za energetske informacije (1949-2020).

Rudarenje uglja

Rudarstvo u Americi je dostiglo vrhunac u broju zaposlenih mnogo pre nego potrošnja uglja – sa maksimom koji je dostignut 1923.godine, sa 863.000 zaposlenih. Broj zaposlenih 2007. godine, kada je upotreba uglja dostigla maksimum, iznosio je 77.000. U martu ove godine je taj broj bio 43.600.

Ko vodi rat protiv uglja?

Upotreba uglja u SAD smanjivala se za 5,2% godišnje tokom mandata Baraka Obame i 10,1% tokom Trampovog mandata.

Održavanje svetla

Od ukupne količine uglja potrošene u SAD-u tokom 2020. godine, 91% je sagoreo tokm proizvodnje električne energije, a gotovo sav ostatak je korišćen za proizvodnju čelika i u druge industrijske svrhe.

Nema uglja u Njukaslu

U Velikoj Britaniji, gde je započela Industrijska revolucija uglja, godišnja potrošnja je pala ispod 10 miliona tona, za koje se procenjuje da su prvi put dostignute 1790-ih.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti