Pregovori o klimi

Pregovori o klimi u Glazgovu u svetlu obećanja iz SAD i Kine

Veće finansiranje od strane Sjedinjenih Država u domenu sprečavanja klimatskih promena i obećanje Kine da će prestati sa izgradnjom prekograničnih kapaciteta na ugalj, mogli bi otključati dalji napredak. U julu, Grupa od 20 ministara energetike, uključujući Kinu, nije postigla nikakav dogovor o okončanju uglja. Odluka je prebačena na samit lidera G-20 u Rimu, koji se održava neposredno pre COP26.

Na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, održanoj ove sedmice, dva najveća svetska emitera krenula su korak dalje u trci za uklanjanjem emisija gasova koji izazivaju efekat staklene baste. Kina je saopštila da će prestati sa izgradnjom elektrana na ugalj, a SAD su se obavezale da će udvostručiti svoj udeo u finansiranju sprečavanja klimatskih promena siromašnih zemalja.

Iako su ove najave zakasnele, i još uvek nisu ni izbliza dovoljne da se izbegnu katastrofalne klimatske promene, one su unele novu pokretačku silu u globalne klimatske pregovore koji će se održati u Glazgovu.

Predsednik COP26 Alok Šarma je rekao da je jedan od njegovih ciljeva na sastanku da se „ugalj pošalje u istoriju“, kako bi se održala u životu šansa da se globalno zagrevanje održi na 1,5 stepen Celzijusa. To je cilj Pariskog sporazuma. Prema naučnicima, ograničenje temperature je potrebno kako bi se izbegli najgori uticaji klimatskih promena.

Međutim, naišao je na otpor ministara širom sveta, posebno onih koji se oslanjaju na fosilna goriva za pokretanje svojih ekonomija. U julu, Grupa od 20 ministara energetike, uključujući Kinu, nije postigla nikakav dogovor o okončanju uglja. Odluka je prebačena na samit lidera G-20 u Rimu, koji se održava neposredno pre COP-a.

Izjava Si Đinpinga nedorečena

Iako su u saopštenju predsednika Si Đinpinga nedostajali detalji, to bi potencijalno moglo dovesti do značajnog urušavanja svetskog snabdevanja ugljem. Prema bazi podataka Global Energy Monitor, Kina podržava 56% projekata planiranih izvan svoje zemlje i Indije.

Kineski prekogranični kapaciteti na ugalj

Kina podržava skoro 50GW novih projekata koji uključuju ugalj

Izvor: Global Energy Monitor, Institut za energetsku ekonomiju i finansijske analize

Napomena: Podaci ne uključuju Kinu i Indiju

„Najava Kine jedan je od najznačajnijih događaja na klimatskom planu ove godine. Mogao bi označiti kraj prekograničnog javnog finansiranja kapaciteta na ugalj. Ovaj potez je snažan globalni signal da su uglju dani odbrojani. Čak i ako Si Đinping nije dao rok za postepeno ukidanje”, rekla je Kristin Šerer, direktorka programa u GEM-u.

Odluka bi mogla podstaći druge zemlje i kompanije da slede njihov primer. Ovo bi dodatno oslabilo ekonomičnost ulaganja u nove projekte, s obzirom da opadaju troškovi čistih alternativnih izvora, poput solarne energije i energije vetra, kaže Niklas Hone, partner u Institutu NewClimate.

„Ne postoji način na koji bi veći broj ovih elektrana na ugalj mogao da posluju komercijalno, uz konkurenciju obnovljivih izvora energije“, rekao je Hone.

Siromašni ne mogu bez pomoći bogatih zemalja

Slično, finansiranje koje je američki predsednik Džo Bajden ponudio ove nedelje može pomoći u pospešivanju napretka smanjenja emisija. Zemlje poput Bangladeša i Indonezije su rekle da će moći da smanje emisije samo ako bogate zemlje ispune svoje decenijama staro obećanje. Obećale su da će obezbediti 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju.

Bajdenovo obećanje od 11,4 milijardi dolara mora još da odobri Kongres. Aktivisti tvrde da to nije približno poštenom udelu SAD u fondu. ODI, istraživački centar sa sedištem u Londonu, procenjuje tu cifru na 43 milijarde dolara, na osnovu američkog bogatstva, emisija i broja stanovnika. Ipak, činjenica da je Bajden udvostručio prvobitni doprinos bi mogla pomoći u obnavljanju poverenja između bogatih i siromašnih nacija.

Oktobar će biti kritičan mesec za diplomatiju, s obzirom da za pet nedelja počinje COP26, kaže Luka Bergamaski, suosnivač italijanskog istraživačkog centra za klimu Ecco. Prema njegovom mišljenju, pritisak da postigne sporazum o uglju u Rimu, uoči pregovora u Glazgovu, je sada pao na italijanskog premijera Marija Dragija.

„Generalna skupština UN –a (UNGA) je obezbedila pokretačku silu koja nam je bila potrebna na brojnim frontovima. Potreban nam je uspešan G-20 za uspešan COP, nema drugog načina. Dragijevo vođstvo biće ključno, poput mosta između Istoka i Zapada“, rekao je Luka Bergamski.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti