Srbija se sprema za zimu

Srbija sve čini da pripremi energente za zimu. U skladištima je gas vredan 1,3 milijarde evra a kupuje se I ugalj, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukidanje zabrane izvoza svih vrsta ulja, smanjenje iznosa akciza na pojedine vrste derivata nafte za 10 % i produžavanje zabrane izvoza Evro dizela EN 590 za još sedam dana mere su koje je na jučerašnjoj sednici donela Vlada Srbije.

Sve činimo kako bi se pripremili energenti za zimu. Vrednost gasa koji Srbija ima u skadištima iznosi više od 1,3 milijarde evra. Ugalj kupujemo na svim stranama, gde je to moguće, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Na današnji dan u našem delu skladista imamo 264,7 miliona kubnih metara gasa i 201 milion kubnih metara koje smo kupovali kao dodatne kolicine u Mađarskoj”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje povodom snabdevanja gasom.

Govoreći o tome da do sada nismo toliko gasa mogli da skladištimo, kao i da je u pitanju mnogo novca Vučić je naveo da „ovo što danas imamo u rezervi na tržištu sa trgovcima i posrednicima vredi 1,3 do 1,35 milijardi evra. Sve količine su plaćene. Ogroman novac imamo u gasu. To nam daje ogromnu sigurnost”.

Navodeći da je cena električne energije otišla u nebesa, da je preko 500 i 600 evra po megavat satu u Francuskoj i Nemačkoj predsednik je prokomentarisao da će se to katastrofalno odraziti na nas tokom zime.

Kada je u pitanju ugalj rekao je da na deponijama imamo 813.000 tona, a da u jednom danu tokom zime potrošimo 115 000 tona. Objašnjavajući da će sa dodatnim količinama koje se vade, uglja biti za oko 40 dana Vučić je rekao da se nastavlja sa kupovinom, gde god se to može.

„To je moguće jer Srbija dobro stoji finansijski”, rekao je Vucić, ali je napomenuo i da ćup nije bez dna.

Po njegovim rečima „loše stoje EPS i Srbijagas, ali srpska drzava u celini stoji dobro. Radimo sve da se pripremimo za zimu i nastavićemo to da radimo”.

Nove mere Vlade Srbije

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku o ukidanju zabrane izvoza svih vrsta ulja nakon kompletnog uvida u stanje zaliha, ali i rekordnih površina pod zasadom suncokreta. Nadležne institucije će nastaviti da prate situaciju na tržištu i u skladu sa tim preduzimati adekvatne mere. Prioritet će svakako biti da se, u prvom redu, zadovolje sve potrebe stanovništva. Podsetimo, vlada je u prethodnom periodu ukinula zabrane i za izvoz svih vrsta žitarica koje su bili pod merama ograničenog izvoza.

Na sednici vlade usvojena je Odluka o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto. Ovu odluku vlada je donela imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana, kao i očuvanja privredne stabilnosti.

Na današnjoj sednici doneta je izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Republike Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti