Štrajk rudara Kreke ugrožava EP BiH

Pozivajući Sindikat i Upravu RU Kreka da ne ometaju proces restrukturiranja rudnika i pregovore, ali i da nastave sa proizvodnjom uglja, Elektroprivreda BiH d.d u današnjem saopštenju upozorava da su zbog zastoja u proizvodnji ugroženi rad termoelektrana, posebno TE Tuzla, kao i kontinuirana proizvodnja i stabilno snabdevanje kupaca električnom i toplotnom energijom.

Štrajk rudara Kreke ugrožava EP BiH. Zbog nužnosti obezbeđivanja nesmetanog rada termoelektrana, kontinuirane proizvodnje električne i toplotne energije, kao i stabilnog snabdevanja kupaca, JP Elektroprivreda BiH d.d – Sarajevo iznova poziva Sindikat i Upravu RU Kreka na nastavak procesa restrukturiranja rudnika. Radnicima poručuju da se vrate socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza preuzetih Sporazumom zaključenim 19. maja 2021.godine.

Poslovodstvo EP BiH u saopštenju ističe da Uprava Rudnika Kreka mora iznaći rešenja. Upozoravaju na evidentni zastoj u proizvodnji. Ovo se odnosi na sve pogone Rudnika gde je evidentiran značajan podbačaj. Prvenstveno reč je o Pogonu Dubrava, gde već nedeljama nema proizvodnje.

Uvođenje prekida rada za administrativno osoblje samo je prva meru u obezbeđivanju normalnog funkcionisanja Rudnika Kreka, saopštilo je poslovodstvo.

Ugrožen rad TE Tuzla

Upućujući sindikatu Rudnika uglja Kreka poziv na odgovorno ponašanje iz EP BIH ističu da se zbog aktuelnih dešavanja u Rudniku dovodi u pitanje rad Termoelektrane Tuzla.

Uz ugrožavanje procesa proizvodnje električne energije, odustajanje od socijalnog dijaloga i dalju opstrukciju restrukturiranja rudnika protest rudara, prema saopštenju EP BiH, uzrokuje smanjene isporuke uglja za potrebe Termoelektrane Tuzla. A to će, kako kažu, imati teške posledice na obezbeđivanje grejanja Tuzle i Lukavca. Konkretno, snabdevanje oko 120.000 građana toplotnom energijom, koja se proizvodi u Termoelektrani.

Posledice će se osećati i zimus

Sadašnja perspektiva u vezi sa restrukturiranjem rudnika i okolnostima u kojima funkcionišu termoblokovi, ugrožava proizvodnju električne energije, kojom se snabdevaju kupci u BiH. A u nastupajućoj sezoni grejanja biće problema sa isporukama toplotne energije,ističu iz poslovodstva EP BiH. Termoelektrana Tuzla već 38 godina snabdeva toplotnom energijom građane Tuzle. Kao deo integrisanog sistema daljinskog grejanja gotovo dve decenije snabdeva i građane Lukavca.

Poručujući da restrukturiranje nije u interesu samo Elektroprivrede BiH i rudnika. Da posledice njegovog opstruiranje prevazilaze okvire Koncerna. Poslovodstvo kompanije upućuje apel i Sindikatu radnika rudnika Federacije BiH za nastavak procesa restrukturiranja. Time će se, kako kažu, eliminisati posledica koje će se direktno odražavati na građane. Pre svega zbog problema u proizvodnji električne i toplotne energije.

Apel sindikatu i političarima

Poslovodstvo EP BiH takođe, poziva predstavnike Sindikata da se uzdrže od iznošenja u javnost netačnih informacija i neutemeljenih izjava o stanju i odgovornosti u rudnicima Koncerna EPBiH. Opominju ih da to unosi dodatni nemir među građane.

Pozivaju i sve lokalne politike i političare da ne prikupljaju jeftine političke poene na stanju u rudnicima. Poručuju im da su za to i sami veoma zaslužni. Političari bi, kroz institucije vlasti, u meri u kojoj su odgovorni za postojeće stanje u rudnicima Koncerna EPBIH, a posebno Rudniku Kreka, trebali aktivno da se uključe u rešavanje nagomilanih problema.

Sindikat upozorava!

Grupa od 111 zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka u Tuzli i dalje se nalazi na takozvanom čekanju. Zbog aktuelne situacije protekle subote zasedala je Skupština Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, čiji su članovi u potpunosti pružili podršku Krekinim radnicima, podseća Klix.ba.

Iz ovog sindikata je istaknuto i da se, proizvodeći haotično stanje u rudnicima, koji su u koncernu Elektroprivrede BiH te opstrukcijom potreba u proizvodnom sektoru, nastoje po hitnom postupku osigurati uslovi za stečaj određenog broja rudnika i zatvaranje te obustavu proizvodnje uglja u drugom delu rudnika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti