Ultimatum Saudijske Arabije stranim kompanijama

Da bi privukla strane investicija Saudijska Arabija je uputila ultimatum stranim kompanijama da presele svoje sedište iz drugih prestonica Bliskog istoku u Rijad, zapretivši im da će od 2024. godine zaustaviti potpisivanje ugovora sa kompanijama čija su sedišta u drugim zemljama. Ova najava dolazi u trenutku kada se zemlja, najveći proizvođač nafte bori protiv visokih stopa nezaposlenosti i recesije izazvane virusom korona.

Saudi Arabia je u ponedeljak pojačao pritisak na strane kompanije da presele svoje sedište na Bliskom istoku u kraljevinu, najavivši da će zaustaviti potpisivanje ugovora sa kompanijama čija su sedišta u drugim zemljama od 2024. godine, piše Arabicapost.

Ovaj oštar ultimatum mogao bi da dovede do jačanja konkurencije za poslovni i strani kapital između kraljevine i drugih zalivskih država, posebno njenog glavnog saveznika – Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji posustaje zbog ekonomske recesije.

Zvanična Saudijska agencija za štampu (SPA), pozivajući se na neimenovani zvanični izvor, objavila je da „Kraljevina Saudijska Arabija namerava da prestane da ugovara sa kompanijama i komercijalnim ustanovama koje imaju regionalno sedište koje se ne nalazi u Kraljevini. Moratorijum će obuhvatiti agencije, institucije i fondove u vlasništvu vlade, a stupiće na snagu 1. januara 2024. “

SPA, takođe, navodi da ova odluka ima za cilj da „stvori više mogućnosti za zapošljavanje, smanji negativne ekonomske efekte, poveća efikasnost potrošnje i obezbedi da se glavna roba i usluge koje kupuju razne vladine agencije nalaze u Kraljevini“.

Kraljevina Saudijska Arabija, najveća arapska ekonomija, bori se da privuče strane investicije, ključni stub plana ekonomske diverzifikacije prestolonaslednika Mohameda bin Salmana „Vizija 2030“ za jačanje prihoda koji nisu od nafte.

Saudijski princ i kralj – Mohammed bin Salman i Salman bin Abdulaziz / Foto: ArabicaPost

Mnoge multinacionalne korporacije, koje posluju u konzervativnoj kraljevini, radije imaju svoje regionalno sedište u susednim Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugim prestonicama Zaliva, koje nude relativno liberalniji način života i dozvoljavaju alkohol.

Kao deo prethodne vladine inicijative poznate kao „programsko sedište“, Kraljevina Saudijska Arabija – koja je nastojala da se otrese svog militantnog imidža dozvolivši bioskope, koncerte i sportske događaje – obezbedila je poreske olakšice i podsticaje za multinacionalne kompanije da presele sedište na Bliskom Istoku u Kraljevinu.

Saudijska agencija za štampu saopštila je da su 24 međunarodne kompanije objavile nameru da presele sedište u Rijad na Forumu za buduću investicionu inicijativu, slično Davosu prošlog meseca u glavnom gradu.

Komercijalni izazov za Emirate

U saopštenju se, takođe, navodi da to „neće uticati na sposobnost bilo kog investitora da uđe na saudijsko tržište ili nastavi poslovanje sa privatnim sektorom“.

Ali, odluka će povećati pritisak na kompanije iz privatnog sektora, koje se u velikoj meri oslanjaju na unosne saudijske ugovore sa vladom.

„Pritisak na multinacionalne kompanije da osnuju sedište u Saudijskoj Arabiji zasnovan je na uverenju da bi strane kompanije koje imaju koristi od saudijskog tržišta trebale da pojačaju svoje fizičko prisustvo u zemlji“, rekao je Robert Mogielnicki, rezidentni istraživač na Institutu Arapskih zaliva u Vašingtonu za AFP komentarišući da je „ovo, na kraju, ponovna procena održivosti modela ekonomskog razvoja u Saudijskoj Arabiji, a ne nameravani trgovinski izazov za UAE. Međutim, ako se uspešno primeni, verovatno će imati komercijalni uticaj na UAE“.

Ova najava dolazi u trenutku kada se zemlja proizvođač nafte bori protiv visokih stopa nezaposlenosti i recesije izazvane virusom korona.

Zvanični podaci pokazali su prošlog meseca da je nezaposlenost u Saudijskoj Arabiji u trećem kvartalu 2020. godine dostigla 14,9%, što je mali pad u odnosu na najniži nivo od 15,4% u prethodnom kvartalu.

Prestolonaslednik je u januaru rekao da će saudijski suvereni investicioni fond ulagati 40 milijardi dolara godišnje u lokalnu ekonomiju tokom narednih pet godina, dok kraljevina želi da podstakne otvaranje novih radnih mesta i oživi preduzeća koja su desetkovane epidemijom.

Prošle godine su dvostruki šokovi epidemije i niže cene nafte podstakli najvećeg izvoznika nafte da utrostruči porez na dodatu vrednost i obustavi mesečnu naknadu državnim službenicima za suzbijanje rastućeg budžetskog deficita.

Nepopularne mere štednje sprovedene su čak i dok kraljevina nastavlja da povećava potrošnju na mnoštvo mega projekata, uključujući mega-planirani grad Neom od 500 milijardi dolara na obali kraljevskog Crvenog mora.

Izvor: ArabicaPost.net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.