Uticaj energetske tranzicije na zapošljavanje do 2030. godine

Očekuje se da će tranzicija ka čistoj energiji do 2030. godine stvoriti ukupno 10,3 miliona novih radnih mesta širom sveta. Kako potražnja za čistijim gorivima skreće pažnju sa fosilnih goriva, vrlo je verovatno da neće svaki energetski sektor imati povećanje zaposlenosti.

S obzirom na to da su mnoge zemlje i kompanije obećale smanjenje štetnih emisija u toku narednih godina, tranzicija ka čistoj energija je, izgleda, neizbežna. A ta tranzicija će nesumnjivo uticati na zapošljavanje ljudi na globalnom nivou.

Novi izvori energije ne zahtevaju samo novu i modernu opremu, već zahtevaju i ljude – da njima upravljaju. Kako potražnja za čistijim gorivima skreće pažnju sa fosilnih goriva, vrlo je verovatno da neće svaki energetski sektor imati povećanje zaposlenosti.

Projektovani globalni rast zaposlenosti u sektoru čiste energije i srodnim oblastima, u skladu sa najavljenim klimatskim obećanjima od 2021. godine prati i analizira IEA (Međunarodna agencija za energija).

Koji sektori će povećati broj radne snage do 2030. godine?

Očekuje se da će tranzicija ka čistoj energiji do 2030. godine stvoriti ukupno 10,3 miliona novih radnih mesta širom sveta.

Iako će na proizvodnju goriva definitivno uticati tranzicija ka čistoj energiji, najveći uticaj će se osetiti u modernizaciji energetske infrastrukture.

Nova radna mesta u sektoru čiste energije / Foto: Visual Capitalist

Da bi se pravilno iskoristili novi izvori energije, najveći očekivani dobici na poslovima su u energetskoj efikasnosti, proizvodnji električne energije i automobilskom sektoru. U kombinaciji sa modernizacijom mreže oni čine 75% od očekivanih 13,3 miliona novih radnih mesta.

Komparativno, novi izvori energije, kao što su bioenergija, obnovljivi izvori energije, krajnje upotrebe i resursi lanca snabdevanja energijom, poput inovativnih tehnologija, kombinuju se za 3,3 miliona radnih mesta. To nadoknađuje 2,7 miliona radnih mesta za koje se očekuje da će biti izgubljeni u sektorima fosilnih goriva, plus dodatnih 0,3 miliona izgubljenih u proizvodnji električne energije.

Nova radna mesta u bioenergetskom sektoru / Foto: Visual Capitalist

Ali, važno je napomenuti da su ove očekivane promene u zapošljavanju pod najavljenim klimatskim obećanjima od 2021.godine. IEA je izračunala da bi se u potpunoj tranziciji ka čistoj energiji procenjena količina dobijenih i izgubljenih radnih mesta više nego udvostručila u skoro svim sektorima, uz povećanje od 22,7 miliona novih radnih mesta.

Bez obzira na to koji je put najbliži stvarnosti, jasno je da će se radna mesta u energetici i srodnim sektorima menjati u narednim godinama. Biće zanimljivo videti kako i kada će se takve promene materijalizovati.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti