Bugari odobravaju NE Belene i Balkanski tok

Anketa Nacionalnog centra za parlamentarna istraživanja pokazala je da Bugari podržavaju izgradnju NE Belene i gasovoda Balkanski tok, a da su protiv ili rezervisani po pitanju gašenja termoelektrana na ugalj i poštovanju odredbi evropskog Zelenog dogovora.

Bugari ne pristaju na pritiske. Suočeni sa pritiscima iz Brisela da ugase termoelektrane na ugalj i da se okrenu poštovanju Zelenog dogovora i kampanji američkih političara da odustanu od dovršetka gradnje gasovoda Balkanski tok, koji će ruski gas iz Turskog toka u Turskoj transportovati u Srbiju, kao i od toga da ruskim tehnologijama grade novu nuklearku Belene i još jedna blok u NE Kozloduj, Bugari se u anketi izjašnjavaju za nove energetske projekte i skeptični su prema Zelenom dogovoru.

Čak 56% Bugara odobrava izgradnju Nuklearke Belene a 63% podržava izgradnju gasovoda Balkanski tok, piše Bnr.bg pozivajući se na podatke istraživanja Nacionalnog centra za parlamentarna istraživanja.

U ovoj anketi 8% Bugara smatra da su ciljevi EU ugrađeni u tzv. Zeleni dogovor nerealni. Toliki je procenat i onih koji misle da su ti ciljevi realni. A trećina ispitanika ih ocenjuje kao delimično ostvarljive, međutim više od 50% anketiranih navodi da ne može da proceni ili da nije upoznato sa dotičnom strategijom.

Istraživanje je pokazalo da je 36,7% Bugara ubeđeno da će Zeleni dogovor EU dovesti do zatvaranja bugarskih termoelektrana, dok 36,4% očekuje da će on dovesti do poboljšanja vazduha i prirode. Oko 30% smatra da termoelektrane na ugalj treba žrtvovati u ime ekologije.

Na ove teme izjašnjavali su se i bugarski političari, pa tako premijer Bojko Borisov kaže da Evropska komisija treba da nađe plan za zemlje sa energetikom na ugalj.

„Snažno podržavamo borbu protiv klimatskih promena, kao i očuvanje životne sredine i niske emisije ugljenika. Ali, u isto vreme želimo da se u Evropskoj komisiji nađe plan za države Centralne i Istočne Evrope, u kojima je veliki deo energetike na ugalj. Bugarska je jedna od tih zemalja – skoro 60% energije proizvode centrale na ugalj“, izjavio je premijer Bojko Borisov pre početka redovnog zasedanja Evropskog saveta u Briselu.

A ministarka energetike Temenuška Petkova je pre dve nedelje izjavila da je nemoguće odustati od izgradnje novih blokova NE Belene.

„Jedan od razloga je to što centrale na ugalj moraju biti zatvorene i zamenjene varijantama bez emisija. Projekat se saglasno odluci bugarskog parlamenta i dalje realizuje“, izjavila je Petkova u intervjuu bugarskoj Novoj televiziji.

Što se tiče planirane izgradnje 7. bloka NE Kozloduj, Petkova je rekla da je glavni cilj Bugarske diversifikacija energetskih resursa.

„Okrećemo pogled prema SAD kako bismo videli koje su poslednje tehnologije prema kojima se tamo radi“, precizirala je ministarka.

Ono što je ključno je, svakako Zeleni dogovor EU.

Ukoliko Zakon o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, takozvani Zeleni dogovor EU stupi na snagu u svom sadašnjem obliku najpogođeniji sektori u Bugarskoj će biti saobraćaj i rudarstvo. Biće izgubljeno od 90.000 do 150.000 radnih mesta, izjavio je letos predsednik Konfederacije nezavisnih sindikata Bugarske (KNSB) Plamen Dimitrov.

Prema predsedniku Asocijacije industrijskog kapitala u Bugarskoj Vasilu Velevu metalski sektor i delovi hemijske industrije će, takođe, biti na gubitku zbog Zelenog dogovora, jer imaju veliku potrošnju električne energije, a zbog njene visoke cene postaju nekonkurentni.

Socijalno-ekonomski savet smatra da je Bugarska među najpogođenijim zemljama u EU što se tiče budućih promena vezanih za Zeleni dogovor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti