Elektronika na listu papira

Naučnici su prikazali kreaciju prototipne ploče koja je napravljena od lista papira sa potpuno integrisanim električnim komponentama i koja se može spaliti ili ostaviti da se degradira. Istraživači kažu da ovo predstavlja korak ka proizvodnji elektronskih uređaja za potpuno jednokratnu upotrebu.

Odbačeni elektronski uređaji, kao što su kompjuteri i mobilni telefoni predstavljaju brzorastući izvor otpada. Jedan od načina da se ublaži problem rešavanja elektronskog otpada može biti korišćenje komponenti koje su napravljene od obnovljivih resursa i koje se lako i odgovorno mogu odlagati.

Naučnici su objavili istraživanje u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces, gde su prikazali kreaciju prototipne ploče koja je napravljena od lista papira sa potpuno integrisanim električnim komponentama i koja se može spaliti ili ostaviti da se degradira.

Motiv: reciklaža

Većina malih elektronskih uređaja sadrži ploče koje su napravljene od staklenih vlakana, smola i metalnih žica. Ove ploče nije lako reciklirati i relativno su glomazne, što ih čini nepoželjnim u životnoj sredini, za upotrebu u nekim medicinskim uređajima ili u ličnim nosivim uređajima. Jedna od alternativa je korišćenje štampanih ploča na papiru, koje bi trebalo da budu lakše za odlaganje, jeftinije i fleksibilnije. Međutim, trenutne opcije zahtevaju specijalizovani papir, ili jednostavno imaju tradicionalne metalne komponente, električna kola montirana na listu papira. Umesto toga, istraživači Choi i kolege su želeli da razviju kola koja bi bila jednostavna za proizvodnju i koja bi imala sve elektronske komponente u potpunosti integrisane u ploču.

Papirno kolo

Tim istraživača je dizajnirao papirno kolo koje je uključivalo otpornike, kondenzatore i tranzistor. Prvo su koristili vosak za štampanje kanala, veza na listu papira po jednostavnom uzorku. Nakon što se vosak otopio tako da se upio u papir, tim je štampao poluprovodne i provodne boje, koje su se upijale u područja koja nisu blokirana voskom. Zatim su istraživači štampali dodatne provodne metalne komponente i stavili elektrolit na bazi gela na ploču.

Testovi su potvrdili da dizajn otpornika, kondenzatora i tranzistora radi ispravno. Završno kolo je bilo veoma fleksibilno i tanko, baš kao papir, čak i nakon dodavanja komponenti. Da bi demonstrirao razgradljivost kola, tim je pokazao da je cela jedinica brzo izgorela u pepeo nakon što je zapaljena. Istraživači kažu da ovo predstavlja korak ka proizvodnji elektronskih uređaja za potpuno jednokratnu upotrebu.

Izvor: ScienceDaly

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti