Energetski kineski sindrom

Kina je suočena sa nedostatkom električne energije. Ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži najbrže rastuće privrede na planeti. O tome kako izbeći energetski kineski sindrom u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku Milošem Zdravkovićem.

Desetak kineskih provincija navelo je da se poslednjih sedmica suočava s prinudnom racionalizacijom potrošnju električne energije. Fabrike zatvaraju pogone na po nekoliko dana u nedelji. Efekat restrikcija mogao bi se preliti na svetsku ekonomiju jer Kina proizvodi gro repromaterijala za svetske industrije.

Za nestašicu je kriv ugalj, odnosno planetarna kampanja da se zbog štetnih ekoloških efekata smanji proizvodnja struje sagorevanjem ovog energenta. Kina, koja inače čak 60 odsto struje proizvodi iz uglja pokušava da se preorijentiše na obnovljive izvore energije ali, ako nema vetra, i noću kad nema sunca vetrogeneratori i solarni paneli su nepouzdani.

Ove restrikcije struje u Kini otvaraju pitanje mogu li OIE obezbediti dovoljno kilovata, tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i demantuju sve one koji tvrde da bi se mogle ukinuti ne samo termoelektrane na ugalj i nuklearke, već i elektrane na gas.

Ovaj scenario mogao bi postati stvarnost u mnogim zemljama, pa i u Srbiji, koju Energetska zajednica, pod komandnom palicom Brisela prisiljava da što pre ugasi termoelektrane i okrene se OIE.

O tome kako izbeći energetski kineski sindrom u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku Milošem Zdravkovićem.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti