EU ublažila naftne sankcije Rusiji

U skladu sa prilagođavanjem sankcija Evropske unije koje su zemlje članice dogovorile prošle nedelje, ruske državne kompanije Rosnjeft i Gasprom njeft moći će da isporučuju naftu u treće zemlje. Dozvoljeni su kupovina ruske sirove nafte transportovane morem od strane kompanija iz EU i njen izvoz u treće zemlje.

Ruske državne kompanije Rosnjeft i Gasprom njeft moći će da isporučuju naftu u treće zemlje u skladu sa prilagođavanjem sankcija Evropske unije koje su zemlje članice dogovorile prošle nedelje u cilju ograničavanja rizika po globalnu energetsku sigurnost.

Glavne trgovačke kuće kao što su Vitol, Glencore i Trafigura, kao i naftne kompanije kao što su Shell i Total, prestale su trgovati ruskom naftom za treće strane, pozivajući se na sankcije EU, uključujući ograničenja osiguranja.

Kupovina ruske sirove nafte transportovane morem od strane kompanija iz EU i njen izvoz u treće zemlje dozvoljeni su. Prema izmenama sankcija Rusiji koje su stupile na snagu u petak, 22. jula plaćanja vezana za takve pošiljke neće biti zabranjena.

EU odlučila da proširi izuzeće

„U cilju izbegavanja bilo kakvih potencijalnih negativnih posledica po prehrambenu i energetsku sigurnost širom sveta, EU je odlučila da proširi izuzeće od zabrane obavljanja transakcija s određenim državnim subjektima u pogledu transakcija poljoprivrednih proizvoda i transporta nafte trećim zemljama“, navodi se u saopštenju EU.

Izvori iz trgovačke kuće rekli su da bi ograničenja EU dovela do toga da Kina i Indija kupuju naftu preko manjih privatnih trgovaca i da ruska trgovina naftom migrira u sive zone sa slabim osiguranjem od nesreća i transportom starijim brodovima.

Izvor: NNKS NEDELJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti