Geotermalna elektrana niče u Sloveniji

Istraživačko-razvojni projekat geotermalne elektrane, biće realizovan u Lendavi. Za razvoj projekta slovenačkoj hidroenergetskoj kompaniji DEM je već odobreno sufinansiranje u iznosu od 730 000 evra.

Slovenačka hidroenergetska kompanija Dravske elektrarne Maribor (DEM), koja upravlja hidroelektranama na Dravi, dobila je građevinsku dozvolu za gradnju geotermalne elektrane u mestu Čentiba na području Opštine Lendava. Reč je o prvom takvom istraživačko-razvojnom projektu iskorišćavanja geotermalne energije u Sloveniji.

Razvojni projekat

Elektrana će se graditi na bušotini Pg-8 i služiće kao demonstracija primera dobre prakse. Pri tome će se iskorišćavati geotermalni potencijal postojeće suve, neproizvodne bušotine, dubine oko 3000 m. Sistem će u celosti biti zatvoren, dok će amonijak služiti kao rashladni medijum. inače, bušotina Pg-8 je zacevljena i ima čeličnu oblogu, zacementirana je i potpuno je nepropusna. U bušotinu će biti ugrađen dvocevni sistem, tzv. gravitacijske cevi, dužine oko 1000 m. To će, zapravo, biti podzemni deo postrojenja, dok će se u nadzemnom nalaziti rashladni sistem i mašinska soba.

Sistem gravitacijske cevi se, zapravo, sastoji od dve cevi, pri čemu je promer jedne veći, a druge manji. Kroz cev manjeg promera uvodiće se rashladni medijum (amonijak), koja će se dolaskom na velike dubine zagrevati i u završnoj fazi – isparavati. Pregrejana para rashladnog medijuma vraćaće se na površinu kroz cev većeg promera i koristiti za proizvodnju električne energije u postrojenju s organskim Rankinovim ciklusom. Postrojenje će se nalaziti u kontejnerskoj mašinskoj sobi, odmah uz bušotinu.

Puštanja u rad elektrane 2024. godine

Naredni koraci u projektu odnose se na sanaciju bušotine Pg-8, ugradnju geotermalne gravitacijske cevi i ispitivanje nepropusnosti. Posle toga će uslediti ugradnja nadzemnog dela sistema i ispitivanje izdašnosti bušotine, ali i rada kompletne opreme. Očekuje se da bi ispitivanja mogla da započnu u julu 2023, dok bi u slučaju uspešno sprovedenih ispitivanja, elektrana s redovnim pogonom mogla započeti u aprilu 2024. godine.

Osim DEM-a, u projektu još učestvuje energetska kompanija Petrol Geo, Fakultet za hemiju i hemijsku tehnologiju Sveučilišta u Mariboru i Geološki zavod Slovenije. Projekat se delom finansira i iz sredstava Finansijskog mehanizma Evropskog prostora i Norveškog finansijskog mehanizma. Tako je za razvoj projekta DEM-u već odobreno sufinansiranje u iznosu od 730 000 evra, objavila je slovenačka energetska grupa HSE.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti