Struja sve skuplja – EPS ne treba da prodaje električnu energiju bez uračunate cene CO2

Hidro sektor EPS-a obara rekorde

Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih agregata i odličnoj hidrološkoj situaciji EPS AD obara rekorde u proizvodnji zelenih kilovata. U maju su HE proizvele petinu više od plana i čak 35,8 % više od proizvodnje za 18 dana prošlog maja. Rekorde u hidrologiji EPS niže od početka godine, a zalihe uglja na deponijama termoelektrana su na maksimalnim iznosima, tako da će termoelektrane u julu i avgustu moći da podrže elektroenergetski sistem, kada je realno očekivati manji dotok vode.

Za osamnaest dana maja ove godine hidroelektrane EPS-a su proizvele 739,82 miliona kWh, što je za 21,5 odsto više od plana i 35,8 odsto više nego u maju 2022. godine.

Dobrim proizvodnim rezultatima hidroelektrana doprinela je pogonska spremnost svih agregata i zadovoljavajuća hidrološka situacija, kažu za Energiju Balkana u Elektroprivredi Srbije AD.

Trenutna hidrološka situacija je povoljna, tako da protočne elektrane rade punim kapacitetom, što se koristi da se obave godišnji remonti u termoelektranama. Povoljna hidrološka situacija očekuje se i tokom juna do kada će biti završeni remonti na većem broju termo agregata.

Zalihe uglja na deponijama termoelektrana su na maksimalnim iznosima, tako da će termoelektrane u julu i avgustu moći da podrže elektroenergetski sistem, kada je realno očekivati da dotoci reka značajno padnu, a time i proizvodnja hidroelektrana.

Rekordna proizvodnja struje u EPS-u

U periodu od januara do kraja aprila 2023. godine elektrane EPS-a su proizvele 12,74 milijarde kilovat-časova električne energije, što je za 16,3 odsto više nego u istom periodu 2022. U odnosu na isti period prethodne godine, proizvodnja hidroelektrana EPS-a bila je veća za 31,2%, a termoelektrane na ugalj proizvele su 7,7% više električne energije.

U ukupnoj strukturi proizvodnje za prva četiri meseca ove godine učešće termoelektrana na ugalj je 59,7%, hidroelektrana 37,7%, a TE-TO su ostvarile 2,6 % ukupne proizvodnje.

Protočne hidroelektrane proizvele su oko 4,18 milijardi kWh u prva četiri meseca ove godine, što je za 35 odsto više nego u istom periodu 2022. i za 12,5% više od plana.

Akumulacione hidroelektrane, uključujući i Reverzibilnu hidroelektranu Bajina Bašta proizvele su 559,2 miliona kWh što je za 17% više od plana i 7% više nego u prethodnoj godini. Male HE proizvele su 26,3 miliona kWh i premašile su plan za 31 odsto, a u odnosu na 2022. godinu procenat porasta je čak 360 odsto.

Istorijski dotoci vode na turbine na Dunavu i Drini

Ostvareni prosečni dnevni dotoci na Dunavu su u tom periodu 2023. bili veći za 46% od ostvarenih prosečnih dotoka u prethodnoj, 2022. godini i veći za oko 10% od desetogodišnjih ostvarenih prosečnih dotoka na Dunavu. Na Drini, prosečni srednji dnevni dotoci u prvom kvartalu 2023. bili su veći za 48% od prosečnih dotoka iz tog perioda 2022. i veći za 20% od desetogodišnjih ostvarenih prosečnih dotoka na reci Drini.

Proizvodnja EPS-ovih hidroelektrana za prva četiri meseca bila je za 15% veća od desetogodišnjeg proseka zahvaljujući dobroj hidrologiji u 2023. godini.

Remontna sezona u 2023. godini u hidroelektranama je nastavljena revitalizacijom agregata A3 u HE Đerdap 1. Do sada su završeni remonti agregata A1 u HE Bistrica i agregata A1 u HE Kokin Brod, a u toku je i remont agregata A1 u RHE Bajina Bašta. Na mesečnom nivou, u martu ove godine HE Đerdap 2 je ostvarila rekordnu proizvodnju od 170,9 miliona kWh. Na dnevnom nivou, HE Đerdap 2 je ostvarila maksimalnu proizvodnju, 13. marta 2023. sa vrednošću od 6,16 miliona kWh, kao i HE Zvornik 28. aprila sa vrednošću od 2.938.000 kWh.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti