IT platforma za čisto Hutovo blato

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne počinje primenu ICT rešenje za digitalizovani monitoring vode na području Hutova blata. Brojna istraživanja i analize pokazale su da uvođenje obaveznih parametara za praćenje kvaliteta vode ne poskupljuje proizvodnju električne energije i očuvanje energije, ali znatno poboljšava i unapređuje kvalitet životne sredine.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla isporučila je JP Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar kompletno ICT rešenje koje podrazumeva uvođenje centralne nadogradive IT platforme za potrebe kontrole kvaliteta okoline u zaštićenim prirodnim područjima i praćenje potencijalnih negativnih uticaja hidroelektrana na životnu sredinu.

Time se omogućava centralno spremanje i transparentni pristup svim podacima o okolini radi efikasnijeg praćenja i sprovođenja plana zaštite okoline. Ovo rešenje će uključiti lokalne zajednice u sprovođenje zaštite životne sredine i koristiće se na području Parka prirode Hutovo blato.

Zdravlje prirodnog eko sistema

U suštini, radi se o IT rešenju iz područja digitalizacije parametara iz životne sredine putem podataka koji se telemetrijski, mobilnom komunikacijskom mrežom odašilju sa senzora, pa se na taj način omogućava izrada modela eutrofikacije vodnih tela, primenom algoritama u samom sistemu.

Povodom završetka projekta čija je implementacija trajala šest meseci, Karlo Guštin, rukovodilac Odeljenja Nova područja i strateške inicijative istakao je široku ekspertizu Ericssona Nikole Tesle u području nadzora vodnih ekosastava.

„Ovaj projekt primer tehnološkog koncepta koji će dodatno ubrzati industrijsku revoluciju 4.0, započetu pre desetak godina, a čiji je cilj da omogući svim industrijskim sektorima nastavak održivog privrednog rasta, očuvanje zdravlja prirodnih ekosistema, zaštitu bioraznolikosti, kao i povećanje kvalitete života za lokalnu zajednicu u kojoj se primenjuje”, rekao je Guštin.

Ovim rešenjem omogućen je centralizovan i ujednačen pristup svim dostupnim istorijskim podacima koji opisuju stanje životne sredine na odabranoj lokaciji, automatizovano prikupljanje parametara okoline s mobilnih senzora, kao i analiza prikupljenih podataka, u cilju interpretacije stanja okoline na osnovu procene nivoa eutrofikacije za HE Čapljina.

Dinamičan razvoj, uz ekološku svest

„JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna d.d. Mostar sve svoje poslovne aktivnosti temelji na načelima održivog razvoja koji podrazumeva odgovorno upravljanje, pozitivno poslovanje, zadovoljstvo svih zainteresovanih strana i dinamičan razvoj koji ne ugrožava okolinu“, izjavio je Zoran Tabak, član uprave EPHZHB-a i izvršni direktor za proizvodnju električne energije.

Tabak je naglasio da Kompanija teži neprestanom postizanju boljih rezultata zaštite okoline, tako da će kontinuirano da preduzima sve raspoložive mere koje će poboljšati zaštitu okoline u svim svojim organizacijskim delovima i aktivnostima. Efekti na okolinu biće neprekidno praćeni i u skladu sa njima će se revidirati postupci, kako bi se smanjili štetni uticaji toga delovanja.

„Zato verujemo da implementirani sistem u skladu s promovisanim načelima politike životne sredine i da će dodatno doprineti sistemu nadzora zaštite i, takođe, postaviti jasne ciljeve upravljanja zaštitom životne sredine.

Saradnja s akademskom zajednicom

Uz same funkcionalnosti platforme koje omogućavaju navedene vrednosti, kroz projekat je, takođe, ostvarena saradnja s akademskom zajednicom i lokalnim biolozima, kako bi se dodatno naglasila važnost monitoringa, u cilju postizanja jasnog i razumljivog pregleda ekološkog i hemijskog statusa.

„Područje Hutova blata je poslednjih godina značajno promenjeno delovanjem različitih stresora, a, najviše, antropogenim delovanjem u cilju razvoja poljoprivrede, izgradnje naselja i saobraćajnica, proizvodnje energije itd. Kao rezultat toga imamo smanjenju stopu endemizma i povećanje kosmopolitskih, široko rasprostranjenih i invazivnih vrsta. Kao posledica toga, zabeležena je i pojava eutrofikacije. Jezera Hutova blata su ključno obeležje našeg prirodnog okruženja i imaju bitnu ulogu u našem društvu, bilo da se radi o prirodnim ili veštačkim”, istakla je Anita Dedić sa Univerziteta u Mostaru.

Uz odgovarajući monitoring program omogućava se višenamensko korišćenje jezera. Brojna istraživanja i analize pokazale su da uvođenje obaveznih parametara za praćenje kvaliteta vode ne poskupljuje proizvodnju električne energije i očuvanje energije, ali znatno poboljšava i unapređuje kvalitet životne sredine.

Uvođenjem digitalizacije u monitoring biće omogućen transparentan prikaz podataka i procena stanja, u cilju zaštite i održivog korišćenja vodnih tela.

Izvor: Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti