Kakva nam nova energetska realnost predstoji?

U današnjoj emisiji Jelica Putniković sa profesorom Rajakovićem razgovara o tome kako Srbija u datim okolnostima da na najbolji način kreira svoju strategiju i da obezbedi sigurnosti i bezbednosti isporuke energije i energenata. Pitanje koje se nameće je i da li država u dovoljnoj meri koristi znanje, iskustva i savete stručnjaka. Ali i to da li su svi energetičari spremni da se uhvate ukoštac sa ovim nimalo lakim zadatkom – da ne podlegnu maniji prepisivanja rešenja koje predlažu stranci, a koja uglavnom nisu adekvatna za naše prilike.

Energetska kriza naterala je sve, i bogate i siromašne da preispitaju svoje strategije energetike i zacrtane ciljeve energetske tranzicije. Za Srbiju, koja kasni sa pisanjem nove strategije razvoja energetike to je možda i dobro – da ne pravi greške koje su druge, često razvijenije zemlje pravile.

Ono što nam predstoji, a na šta nas baš te bogate, zapadnoevropske zemlje – članice Evropske unije, teraju je da što pre otpočnemo sa dekarbonizacijom energetskog sektora uz široko korišćenje obnovljivih izvora energije. Baš zbog toga je i tema nedavnog savetovanja Energetika 2023 bila energetska nezavisnost regiona i nova realnost koju nam ti globalni poremećaji donose.

„Energetika u regionu je tek zakoračila na put dekarbonizacije, a sporost tog procesa je evidentna. To je ta nova energetska realnost u regionu. S jedne strane nema odlučnosti Vlada u zemljama regiona da definišu obavezujuću brzinu dekarbonizacije, a sa druge strane i Energetska zajednica (sa sedištem u Beču) i Evropska unija kao ključni igrač, daju pomalo nejasne signale sa ciljevima koji su realni samo uz jaku finansijsku podršku EU – a koje do ovog trenutka nema. Kako i na koji način započeti održivu i pravednu tranziciju svakako je centralno pitanje na koje ćemo pokušati da odgovorimo”, rekao je Prof. Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara otvаrajući ovo međunarodno savetovanje.

U današnjoj emisiji Energija Sputnjika Jelica Putniković sa profesorom Rajakovićem razgovara o tome kako Srbija u datim okolnostima da na najbolji način kreira svoju strategiju i da obezbedi sigurnosti i bezbednosti isporuke energije i energenata. Pitanje koje se nameće je i da li država u dovoljnoj meri koristi znanje, iskustva i savete stručnjaka. Ali i to da li su svi energetičari spremni da se uhvate ukoštac sa ovim nimalo lakim zadatkom – da ne podlegnu maniji prepisivanja rešenja koje predlažu stranci, a koja uglavnom nisu adekvatna za naše prilike.

Rajaković ističe da je energetska efikasnost, ne samo domaćinstava već i kompletne privrede značajan faktor buduće uspešne energetske tranzicije. A jedna od ključnih poruka koje navodi je da treba koristiti potencijalne obnovljivih izvora energije i da Elektroprivredu Srbije ne treba privatizovati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti