Ko su gospodari oktana u Makedoniji?

U Severnoj Makedoniji OKTA ostaje neprikosnoveni uvoznik naftnih derivata, a Makpetrol najveći u maloprodaji goriva. Među veletrgovcima je došlo do velikih promena, pa je jedan čak uspeo da nadmaši Lukoil, drugi po veličini lanac benzinskih pumpi, po prihodima. Među manjim veletrgovcima prošle godine posebno je iznenadio RKM, koji je zahvaljujući državnom poslovanju sa ESM-om izašao kao najprofitabilniji u svojoj konkurenciji.

Za dizel, benzin, autogas i mazut Makedonija je 2022. godine platila preko 2,5 milijardi evra. Prošla godina se može posmatrati kao godina mazuta, uprkos tome što će ostati upamćena po galopirajućoj ceni naftnih derivata, brojnim neizvesnostima i neverovatno visokoj inflaciji.

Ali i još jedna veoma važna činjenica. Prošle godine ukupan uvoz naftnih derivata u zemlju premašio je 1,3 milijarde tona i porastao je za 21 % u odnosu na 2021. godinu.

Potrošnja fosilnih goriva

Makedonija, prema zvaničnim podacima, ima više od 750.000 motornih vozila, od čega preko 600.000 automobila,registrovanih u drumskom saobraćaju. Ostalo su autobusi, kamioni, građevinske i specijalne mašine, kao i motocikli raznih veličina. I nisu jedini. Veliki deo makedonske industrije koristi fosilna goriva kao gorivo za svoje proizvode i usluge, a ove godine je na scenu stupila hladna rezerva elektroenergetskog sistema – TEC Negotino, najvećeg potrošača mazuta u Makedoniji.

Za sve navedeno potrebna je čorba, odnosno pogonsko gorivo. A, to znači mnogo posla za trgovce gorivom, kako na veliko, tako i na malo. Podaci Regulatorne komisije za energetiku (RKE) pokazuju da je Makedonija prošle godine potrošila 841.000 tona dizel goriva, 120.000 tona benzina i skoro 220.000 tona mazuta.

Najveći tržišni igrači

Očekivano, OKTA i Makpetrol ostaju najveći igrači na makedonskom tržištu naftnih derivata. U tom segmentu dominira nekadašnja skopska rafinerija, a sada najveća kompanija za trgovinu na veliko – OKTA. Prema podacima RKE, OKTA je prošle godine uvezla 76% u odnosu na ukupan uvoz naftnih derivata u zemlju. Skopski Supertrejd je drugi po veličini i u uvozu učestvuje sa 8,5 %, a treći je Lukoil sa 7%. Od kompanija na ovoj rang listi, među uvoznicima su Crna Reka Petrol sa 2%, RKM sa 1,3% i Dadi oil sa 0,25%.

Makpetrol je najveći trgovac naftnim derivatima u maloprodaji jer ima tradiciju dužu od 75 godina, ali i najviše benzinskih pumpi širom Makedonije.

Zanimljivo je da se Supertrejd iz Skoplja na makedonskom tržištu pozicionirao kao najveći među manjim veletrgovcima na tržištu na veliko naftnim derivatima. Ove godine je ostvario prihod veći od 200 miliona evra.

U ovom takmičenju, iz drugog plana i neočekivano, kao veliko iznenađenje, do izražaja je došla kompanija Dadi Oil, koja je uspela da savlada svoje konkurente Crnu Reku Petrol i Pucko Petrol.

Ko je kralj mazuta?

Prošla godina je za isporučioca mazuta ESM, odnosno TEC Negotino i REK Bitola, bila godina za pamćenje. Skopska trgovačkaa kompanija RKM, koja zapošljava samo sedmoro ljudi, bila je veoma prisutna u javnosti upravo zbog uslova pod kojima je dobila dva velika tendera za nabavku mazuta za TE Negotino. Ovi poslovi su ovoj kompaniji doneli ogroman rast prihoda i fenomenalan profit od 885.714 evra po zaposlenom, što je cifra na kojoj može da pozavidi cela industrija.

Rad RKM-a se ilustruje kroz povećanu potrošnju mazuta, što je u najvećoj meri rezultat rada TEC Negotino. Makedonija je 2021. potrošila 104.000 tona mazuta, a prošle godine čak 220.000 tona mazuta. Udvostručen uvoz ovog ekološki najneprihvatljivijeg energenta od svih uvezenih fosilnih goriva uveliko je rezultat angažovanja TEC Negotino.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti