Mali nuklearni reaktori - nova nada Velike Britanije

Mali nuklearni reaktori – nova nada Velike Britanije

Velika Britanija bira željeni tip reaktora za upotrebu 2030-ih. Izabrani model malog nuklearnog reaktora može da se koristi i za proizvodnju čistog vodonika i toplote.

Vlada Velike Britanije odabrala je željeni tip malog nuklearnog reaktora za pilot program vredan 170 miliona funti (236 miliona dolara). Ovi mali nuklearni reaktori mogu da se koriste i za proizvodnju čistog vodonika i toplote.

Odluka Britanije da istraži naprednu modularnu reaktorsku tehnologiju došla je nekoliko dana nakon što su pogoršani odnosi s Kinom doveli u sumnju planove za nove, velike elektrane. Vlada nastoji da isključi kinesku državnu nuklearnu kompaniju iz budućih energetskih projekata. Ovo bi moglo da ugrozi dve planirane elektrane. Takođe, otežlo bi postizanje energetskih ciljeva Velike Britanije vezanih za nizak udeo ugljenika.

Vladini ministri smatraju visokotemperaturne reaktore sa gasnim hlađenjem „modelom koji najviše obećava“ za pilot program. Pored električne energije, ova vrsta reaktora može da proizvodi i čisti vodonik i toplotu, navodi se u vladinoj izjavi. Planovi kao i primena ovih reaktora se planiraju 2030 -ih.

„Iako će obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunca, postati sastavni deo proizvodnje električne energije do 2050. godine, oni će uvek zahtevati stabilno napajanje iz nuklearne energije. Napredni modularni reaktori su sledeći nivo moderne nuklearne tehnologije. Oni imaju potencijal da odigraju ključnu ulogu ne samo u rešavanju emisija ugljika, već i u industriji napajanja.“, rekla je Anne Marie Trevelyan, ministarka energetike.

Mali modularni reaktori i napredni modularni reaktori jeftiniji su i brži za izgradnju od velikih konvencionalnih stanica, poput projekta Hinkley Point i Electricite de France SA koji je u toku na jugozapadu Engleske. Dok su veći reaktori u upotrebi decenijama, manji se promovišu kao alternativa koja bi mogla da se brže primeni. Manji reaktori bi mogli da popune jaz u proizvodnji energije sa niskim sadržajem ugljenika

„Uz pregovore sa programerima kompanije Sizevell C u Suffolku, nastavljamo s iskorištavanjem nove i uzbudljive napredne nuklearne tehnologije“, rekla je Trevelyan.

Izvor: Bloomberg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti