Sigurni nuklearni reaktori?

Vreme je da se odvoje činjenice od fikcije. Nuklearna energija napaja značajan deo svetske električne mreže od sredine dvadesetog veka. Ali, uprkos brojnim legitimnim studijama, još uvek postoji opšta nevoljnost da se prihvate kao bezbedne. Nesreće u Černobilju, ostrvu Tri milje i Fukušimi uticale su na razvoj i primenu velike sigurnosti nuklearne energije.

Kada je elektroenergetski sistem u Teksasu doživeo kvarove zbog rekordno niskih temperatura, mnogi su se uzdali u snagu vetra kao održivu alternativu fosilnim gorivima. Ali, da li bi i nuklearna energija bila korisna?

Podaci o sigurnosti nuklearne energije su zapravo impresivni, piše Interesting Engineering.

Na nesreću, u javnosti postoji snažna veza između nuklearne energije i nuklearnog oružja – a sećanja na tri nuklearne nesreće, u Černobilu, ostrvu Tri milje i Fukušimi, poslužila su da u glavama mnogih snažno zapečate odbijanje nuklearne energije.

Međutim, retko se izveštava da su ove nesreće uticale na razvoj i primenu velike sigurnosti nuklearne energije – uzimajući u obzir na štetu koju su naneli drugi oblici proizvodnje energije.

Mali modularni reaktori nude manja, fleksibilnija rešenja

Međutim, u svetlu rastućih svetskih energetskih potreba, nuklearna energija velikih razmera možda ne nudi najbolja energetska rešenja. Velike investicije poput nekontrolisanih troškova izgradnje Hinkley Point C u Velikoj Britaniji, pokazale su kako je teško porediti nuklearnu energiju sa konvencionalnijom tehnologijom, poput fosilnih goriva.

Zbog toga su mali modularni reaktori (SMR) pridobili veliko interesovanje kao moguće sredstvo za novi život nuklearne industrije u 21. veku. Prema Agenciji za atomsku energiju, objekti SMR su nuklearne elektrane koje proizvode manje od 300 MW instalisane snage električne energije.

Budući da su SMR-ovi dovoljno mali i fleksibilni da se mogu instalirati u nekoliko različitih okruženja, oni imaju mnogo manje logističkih prepreka, u poređenju sa tradicionalnim nuklearnim elektranama. Ali, SMR-ovi se i dalje suočavaju sa tehnološkim i finansijskim izazovima prihvatanja i primene na svetskom nivou, dok kompanije i države stiču interes.

Rols Rojs gradi 16 nuklearnih reaktora u Velikoj Britaniji

Kao vođa konzorcijuma, Rols Rojs (Rolls-Roice) je 2020. najavio planove za izgradnju do 16 mini-nuklearnih postrojenja u Velikoj Britaniji – što bi potencijalno moglo da stvori 6.000 novih radnih mesta u Midlandsu i Severnoj Engleskoj tokom narednih pet godina.

Ovo je značajno za Ujedinjeno Kraljevstvo, jer će nuklearna energija pomoći naciji da ispuni svoj cilj nulte emisije pre 2050.godine. Novi SMR reaktori će popuniti energetsku prazninu u elektroenergetskoj mreži zemlje koja će se stvoriti zbog približavanja datuma isteka radnog veka šest od sedam nuklearnih reaktora u Velikoj Britaniji – čija gašenje se planiraju do 2030. godine, a očekuje se da će poslednji, Sizevell B, biti zaustavljen 2035.

Manji nuklearni reaktori su bolji od većih, jer štede sredstva iz privatnih kao i iz državnih fondova, od sprovođenja velikih nuklearnih mega-projekata u komplikovanim lokalnim sredinama.

Mali modularni reaktori mogli bi da se pojave na američkom tržištu ove decenije

U SAD, GE  Hitači (Hitachi) razvija mali modularni reaktor pod nazivom BWRKS-300 – koji bi mogao smanjiti veličinu postrojenja i do 90% u poređenju sa tradicionalnim nuklearnim elektranama sa dimnjacima na koje smo navikli.

Ključno je što je BWRKS-300 jedini SMR koji se razvija u SAD. U trenutku pisanja ovog dokumenta, on prolazi kroz postupak licenciranja sa Nuklearnom regulatornom komisijom i mogao bi da izađe na energetsko tržište pre isteka decenije. Dizajn GE Hitači je laki električni reaktor sa vodom od 300 MW, dizajniran da proizvede paru unutar posude pod pritiskom.

Budući da Južna Koreja, Francuska i druge države žele da zatvore veći deo svojih nuklearnih elektrana u korist drugih resursa, kao što su vetroparkovi na moru, potencijal malih modularnih reaktora često se provlači u službenim diskusijama, uprkos impresivnim rezultatima nuklearne sigurnosti. Razgovore o nuklearnoj energiji – za ili protiv – treba ponovo sprovoditi, kako se novi, kompaktniji modeli pojavljuju na tržištu.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.