Meksiko ne dozvoljava da stranci rudare litijum

Meksiko brani svoje „belo zlato". Vlada planira da nacionalizuje nalazišta litijuma, koji je od vitalnog značaja za proizvodnju baterija za električna vozila.

Strane kompanije neće moći da kopaju litijum u Meksiku nakon što je predsednik Andres Manuel Lopez Obrador potpisao dekret kojom se ubrzava nacionalizacija nalazišta u zemlji i sva prava na litijum predaju ministarstvu energetike.

Prenos rezervi litijuma meksičkom ministarstvu energetike praktično je naređen prošlog aprila potpisivanjem dokumenta u Bakadehuači, država Sonora, kada je, takođe, 2.500 kvadratnih kilometara u okrugu određeno kao nacionalna zona rudarenja litijuma.

Okrug, koji se graniči sa SAD, dom je najvećih nalazišta litijuma u zemlji, a predsednik ga je izabrao kao lokaciju za pokretanje ambicioznog programa pod nazivom Plan Sonora. Planom je određena strategija za eksploataciju „belog zlata“ koji se koristi u proizvodnji pametnih telefona, baterija za automobile i drugim elektronskim uređajima.

Procenjuje se da Meksiko ima oko 1,7 miliona tona litijuma. Iako gotovo tuce stranih kompanija ima prava na rudarenje ovog minerala, Obrador je poručio da će njihove dozvole sve biti ponovo ispitane.

Hajde da učinimo da „država bude vlasnik ovog strateškog minerala“, rekao je Obrador. „Ono što sada radimo… je da nacionalizujemo litijum kako ne bi mogli da eksploatišu stranci iz Rusije, Kine ili SAD“, dodao je Obrador.

Meksička vlada nema iskustva u iskopavanju litijuma ili komercijalnoj proizvodnji metala, navodi Rojters i podseća da je prošle nedelje, izvršni direktor državne kompanije za proizvodnju litijuma, Pablo Tadei, rekao da je Meksiko otvoren za partnerstva, ali da će savezna vlada imati većinski udeo u svakom budućem zajedničkom poduhvatu.

Izvor: RT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti