Mercedes otvara fabriku za recikliranje baterija

Prema proračunima Mercedesa, kapacit fabrike će iznositi 2500 tona litijum –jonskih baterija godišnje.

Nemački proizvođač automobila Mercedes Benz, prema izjavama njegovih zvaničnika počinje sa radovima na novoj fabrici za recikliranje baterija u Kupenhajmu.

Kapacitet fabrike će, prema planu, iznositi 2500 tona litijum-jonskih  baterija godišnje. Tehnološki partner poznatog proizvođača automobila je privatna fabrika za recikliranje baterija Primobius.

Prema rečima zastupnika Mercedesa, oni žele da u svojim objektima odmah započnu sa recikliranjem, što znači da će sami rastavljati baterije, drobiti pojedine delove i po potrebi dodavati vodu u dobijenu smesu. Nakon tog završenog posla, iz dobijene smese će uz pomoć određenih kiselina izdvajati sirovine poput nikla i kobalta.

Stručnjaci koji su određeni za rad na reciklikliranju iznose kao veliku poteškoću kako automatizovati san proces reciklaže u velikim količinama, prenela je DPA nemačka novinska agencija.

Drugi nemački automobilski div, Volkswagen, već uveliko testiraju vrlo slične metode već oko dve godine i prema rečima njihovih predstavnika , oni se nadaju da će godišnje reciklirati 1500 tona baterijskog materijala.

Izvor: Energetika-net.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti