Tehnička komora Grčke protiv izbacivanja lignita iz energetskog miksa

Nova TE na lignit u Grčkoj startuje u martu

Grčka termoelektrana na lignit Ptolemaida 5 u martu počinje komercijalni rad u martu. TE Ptolemaida 5 je mnogo naprednija jedinica u poređenju sa starijim elektranama na lignit u Grčkoj. Prvobitnim planom PPC-a je predviđeno da elektrana radi do 2028. godine, da bi do 2030. godine bila konvertovana na gas, uz povećanje snage na 1.000 MW.

Nova grčka termoelektrana na lignit Ptolemaida 5 trebala bi biti puštena u komercijalni rad sledećeg meseca. To znači da će od marta u nacionalni energetski sistem biti uključen termo kapacitet od 660 MW, dodatno povećavajući sigurnost snabdevanja grčkih domaćinstava i kompanija.

Novi blok na lignit obišao je i premijer Kirijakos Micotakis 14. februara.

Izgradnja TE Ptolemaida 5 je počela 2013. godine, a koštala je PPC oko 1,4 milijarde evra, ne računajući 400 miliona evra za prateće projekte. To je najveća jedinica na lignit u vlasništvu PPC-a.

Ovaj najsavremeniji i najefikasniji blok u Grčkoj ima znatno manje emisije CO2 od postojećih elektrana, zahvaljujući primeni savremenih tehnologija za smanjenje emisije mikročestica, kao i oksida azota i sumpora.

Nova termoelektrana na lignit u Grčkoj

TE Ptolemaida 5 je mnogo naprednija jedinica u poređenju sa starijim elektranama na lignit u Grčkoj, jer za proizvodnju jednog MWh električne energije koristi jednu i po tonu lignita niske kalorične vrednosti, u poređenju sa 2,2 tone lignita koliko koriste postojeće jedinice.

Pri troškovima goriva od 30 evra po MWh, u poređenju sa 45 evra za postojeće elektrane, nova TE će proizvodi jednu tonu ugljen-dioksida, u poređenju sa 1,4 tone kod starih elektrana.

Stare jedinice imaju trošak CO2 od 120 evra, dok će kod nove TE on iznositi 90 evra. Nova jedinica takođe može da se takmiči sa postojećim elektranama na prirodni gas i stoga može da radi čak i kada su cene prirodnog gasa niže nego danas.

To Grčkoj daje vremena za pravednu tranziciju i takođe obezbeđuje energetsku dovoljnost, jer će elektrana ostati kao strateška rezerva u sistemu nakon 2028. godine.

Na taj način, Grčka je na putu da postigne svoj cilj i udvostruči proizvodnju električne energije na bazi lignita do sledećeg leta, tako da ona na godišnjem nivou dostigne 10 TWh. Ova cilj prati i povećanje eksploatacije lignita.

Planirano je da TE Ptolemaida 5 bude poslednji blok na lignit koji će biti ugašen, označavajući završetak povlačenja uglja.

Prvobitnim planom PPC-a je predviđeno da elektrana radi do 2028. godine, da bi do 2030. godine bila konvertovana na gas, uz povećanje snage na 1.000 MW.

Izvor: Serbia Energy

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti