mehanizam prodaje struje iz lignita

Novi mehanizam prodaje struje iz lignita u Grčkoj

Revizojom zakonskih propisa u Grčkoj se priprema mehanizam koji će se primenjivati kao sredstvo za suzbijanje monopla Elektroprivrede Grčke PPC-a u sektoru lignite. PPC će imati pravo da odluči da li će ponuditi pakete električne energije iz lignita trećim stranama putem grčke ili evropske energetske berze. Prema planu dekarbonizacije Grčke, sve postojeće elektrane na lignit prestaće sa radom do kraja 2023. godine.

Elektroprivreda Grčke PPC (Public Pover Corporation S.A. / Javna korporacija za upravljanje), najveća kompanija za električnu energiju u Grčkoj imaće pravo da odluči da li će ponuditi pakete električne energije iz lignita trećim stranama putem Grčke energetske berze (Hellenic Energy Exchange S.A. / HEnEx) ili Evropske energetske berze (The European Energy Exchange / EEX). Ovo je navedeno u detaljima predstojećeg mehanizma, koji će se primeniti kao sredstvo za dugotrajni slučaj antimonopola (antitrust) koji se tiče monopola PPC-a u sektoru lignita.

Orijentacija PPC-a za domaću berzu električne energije ostavila bi kompaniji otvorenu mogućnost fizičke isporuke ovih paketa električne energije iz lignita i osigurala veću fleksibilnost u upravljanju portfolijom. Opredeljenje za Evropsku energetsku berzu ne bi dozvolilo fizičku isporuku, što znači da bi ugovori bili, isključivo, finansijske transakcije.

O detaljima implementacije mehanizma su se složile grčka vlada i Evropska komisija. Preostaje odluka ministarstva energetike o tome kada parlamentu podneti odgovarajuću reviziju zakona, navode izvori portal Energypress.

Revizija zakona je završena i veruje se da je ministarstvo u pripravnosti za odgovarajući datum. Cilj je da se prva runda paketa električne energije na lignit učini dostupnom trećim licima do četvrtog kvartala ove godine.

Svi snabdevači električnom energijom će imati pravo da kupe ove pakete za period od tri meseca.

Količina električne energije, koja je u planu ponude dobavljačima putem mehanizma u četvrtom kvartalu ove godine, predstavljaće 50 posto proizvodnje na lignit u ekvivalentnom periodu 2020.

Zatim, za svako tromesečje 2022. i 2023. godine, paketi električne energije proizvedene iz lignita, koji će biti ponuđeni konkurentima PPC-a, predstavljaće 40 posto proizvodnje na bazi lignita u ekvivalentnim kvartalima prethodnih godina.

Prema planu dekarbonizacije zemlje, sve postojeće elektrane na lignit prestaće sa radom do kraja 2023.

Izvor: Energypress

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti