Odložen start HE Perućica

Iako je HE Perućica, nakon remontnih radova spremna za početak proizvodnje EPCG je start elektrane odložila do 15. septembra, kako bi dotok vode u reku Moraču ostao na najnižem nivou, što je neophodno radi merenja značajnih za buduće snabdevanje Crnogorskog primorja vodom.

HE Perućica je spremna za početak proizvodnje, po planu, nakon remontnih radova. Odlučeno je, međutim, da se izađe u susret zahtevu Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i da se početak proizvodnje odgodi za 15. septembar, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore.

Naime, Regionalni vodovod zamolio je EPCG, ako je u mogućnosti, da Hidroelektrana sa radom počne 15. umjesto 1. septembra, kako bi dotok vode u reku Moraču ostao na najnižem nivou i obezbedio merenje parametara vodostaja. Reč je o aktivnostima vezanim za izgradnju privremenog nasipa u sklopu projekta provere uticaja voda reke Morače na kapacitete izvorišta Bolje Sestre.

Radove na nasipu moguće je realizovati u periodu niskog vodostaja, što je trenutno slučaj, a na koji utiče i proizvodnja HE Perućica. Merenje će ukazati na uticaj i povećanje kapaciteta tog Izvorišta i pouzdano snabdevanje vodom Crnogorskog primorja.

Sagledavajući energetski bilans i poziciju EPCG u septembru, a cijeneći interes društva u rješavanju problema vodosnabdijevanja primorja sa vodoizvorišta Bolje Sestre, u EPCG je doneta odluka da se početak rada HE Perućica odgodi do 15. septembra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti