Pad cene struje obara profit BiH

Nagli pad cene električne energije, čiji je izvoz donosio značajan profit BiH, rezultat je smanjene potražnje kompanija koje su, suočene s velikim gubicima zbog energenata, smanjile i obustavile delatnost. BiH je za samo osam meseci izvezla 824,1 milion KM, što je, skoro, jednako zaradi od izvoza u celoj prošloj godini (830 miliona KM).

Električna energija se juče na berzama prodavala gotovo 50 odsto jeftinije u odnosu na uobičajene cene poslednjih meseci. Jedan megavat sat struje na mađarskoj berzi HUPEK koštao je 109 evra, dok se prošlog ponedeljka prodavao za, gotovo, 200 evra.

 Slično je i na berzi IBEX u Sofiji, gde megavat sat iznosi 190 evra, a pre sedam dana cena je bila 100 evra više.

Ohrabrujući trend

Ovakvi trendovi su rezultat smanjene potražnje kompanija koje su suočene s velikim gubicima usled visoke otkupne cene električne energije i zbog neisplativosti poslovanja stavile ključ u vrata.

Berzanska kretanja ohrabrila su zemlje u energetskoj krizi koje veruju da se stvari mogu pomaći nabolje. Međutim, kažu da su svesni da će, ukoliko sutra bude povećana potražnja za strujom, cene odmah porasti.

Profit na rastu cena

BiH je u protekelom periodu profitirala na rastu cene električne energije, a za samo osam meseci izvoz je iznosio 824,1 milion KM, što je skoro isto koliko je BiH zaradila od izvoza u celoj prošloj godini (830 miliona KM).

Ovog dragocenog strateškog energeta BiH je najviše izvozila u Srbiju i Hrvatsku.

Zahvaljujući dobroj situaciji sa električnom energijom, BiH je bila pošteđena šokova koje su imale druge zemlje, a zahvaljujući merama ograničenja cene velike troškove nisu imale ni kompanije ( povećanje do 20 odsto).

Izvor: Indikator.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti