Taksa na CO2 – ekološka ili ekonomska mera?

Rekordno visoke cene zagađenja u EU

Cena takse na tržištu ugljenika Evropske unije porasla je do rekordnih nivoa u prvim danima trgovine u godini, povećavajući troškove zagađivačima, dok EU priprema mere za sprovođenje intenzivnijeg smanjenja emisija.

Sistem trgovine emisijama EU (ETS) je glavno sredstvo bloka 27 zemalja za smanjenje emisija  gasova staklene baste, koji uzrokuju klimatske promene. Prisiljava elektrane, fabrike i aviokompanije koje saobraćaju na evropskim letovima da kupuju dozvolu za svaku tonu CO2 koji emituju, efikasno satvljajući cenu na zagađenje.

EU takse za ugljenik dostigle su u ponedeljak (4. januara) 34,25 evra po toni CO2, najviše od puštanja na tržište 2005. Cene su se u utorak malo spustile, ali ostaju na oko 33 evra po toni. Povećanju cena su pomogli hladno vreme, koje podstiče potražnju za električnom energijom i grejanjem, i odlaganje početka ovogodišnjih aukcija za takse za ugljenik.

Analitičari kažu da je ugljenik na dugoročnoj uzlaznoj putanji, pošto EU pooštrava svoju politiku klimatskih promena. Cena takse za ugljenik u EU skočila je za oko 12% od sastanka u decembru na kojem su se lideri EU dogovorili o ambicioznijem cilju smanjenja emisija ove decenije.

Da bi se smanjile neto emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za najmanje 55% do 2030. posmatrano u odnosu na nivo iz 1990. godine – novi cilj EU, koji zamenjuje prethodni cilj smanjenja emisija za 40% – Brisel će u junu objaviti paket mera za ograničavanje emisija u svim sektorima.

To će uključivati obnavljanje ETS-a kako bi se pooštrilo ograničenje broja dozvola na tržištu – smanjenje ponude za koje analitičari očekuju da će dodatno uticati na povećanje cene u narednim godinama.

Analitičari kompanije Refinitiv očekuju da će taksa EU za ugljenik koštati 89 evra po toni CO2 do 2030. godine, u skladu sa ciljem smanjenja emisija za „najmanje 55%“. To je daleko iznad 23 evra po toni CO2 koliko je iznosilo očekivanje do 2030. godine, pod uslovima prethodnog cilja smanjenja emisija za 40%.

 „To je ogroman skok. Ambicija je zaista bitna za ETS “, rekao je analitičar kompanije Refinitiv Ingvild Sorhus.

Pooštreni cilj emisija do 2030. godine je „promena igre“ u cenama ugljenika u EU, rekao je Tom Lord, šef trgovine u ekološkom savetovanju i trgovinskoj firmi Redshaw Advisors.

„Doći će trenutak kada će ovo tržište morati da pređe u viši opseg cena, jer se toliko steže da jednostavno nema ponude koja bi zadovoljila potražnju“, dodao je on.

Izvor: EURACTIV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti