Britanci obnavljaju proizvodnju CO2

Britanci obnavljaju proizvodnju CO2

Velika Britanija je našla rešenje za ponovno pokretanje proizvodnje CO2. To bi trebalo da otkloni opasnost manjka ugljen-dioksida, koji koristi prehrambena industrija, pa Britanci ne treba da strahuju hoće li biti ćureće pečenice za Božić.

Britanska vlada je postigla dogovor sa američkom kompanijom CF Industriz o ponovnom pokretanju proizvodnje ugljen-dioksida koji koristi prehrambena industrija u Ujedinjenom Kraljevstvu, javlja Skaj Njuz, a prenosi Tanjug. Britanci obnavljaju proizvodnju CO2.

Kompanija CF, koja je zadovoljava oko 60 odsto britanskih potreba za ugljen-dioksidom, obustavila je prošle nedelje proizvodnju u svoje dve fabrike đubriva, koje, takođe, proizvode CO2, zbog visokih cena gasa.

Time je naneta velika šteta prehrambenoj industriji, koja uveliko korsti ugljen-dioksid kako bi očuvala rok trajanja mesa.

Kao što je Energija Balkana pisala, nedostatak ugljen-dioksida ugrožava prehrambenu industriju pernatih životinja. Ugljen-dioksid je neophodan za humano klanje stoke i produžava rok trajanja proizvoda. Isticana je čak mogućnost da je ugroženo snabdevanje Velike Britanije ćurkama za Božić.

Britanski ministar za preduzetništvo Kvasi Kvarteng sastao se u nedelju sa direktorom CF Industriz Tonijem Villom. A danas je izjavio da bi finansijska podrška mogla biti jedna od mogućnosti za ponovni početak proizvodnje.

Rastuće cene gasa su, takođe, dovele do kolapsa nekoliko manjih snabdevača energijom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti