Severni tok 2: Da li je cevovod predaleko?

Na pučini, daleko od znatiželjnih pogleda radi se na dovršetku Severnog toka 2. Rusija i Nemačka žele da završe gasovod koji povezuje dve države - što je pre moguće, ali protivnici čine sve da to spreče. Ekološke nevladine organizacije, Evropa, Ukrajina i Sjedinjene Države spremne su da spreče projekat koji je kako geopolitičan, tako i ekonomski.

Da li će Severni tok 2, drugi od dva gasovoda koji povezuju Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora ikada biti operativan? U fizičkom smislu gotovo je završen. Izgradnja je bila obustavljena 2019. godine, sa preko 150 nezavršenih kilometara, nakon što su američke sankcije navele evropske kompanije koje učestvuju u projektu da se povuku.

Sjedinjene Države i nekoliko zemalja EU udružile su snage sa najglasnijim protivnikom Severnog toka 2 – Ukrajinom. Kijev gasovod vidi kao pokušaj Rusije da ga liši vitalnih prihoda od tranzita gasa i dalje ugrozi njegovu bezbednost, čak i dok besni rat u Donbasu.

Šire gledano, mnogi od onih koji Rusiju Vladimira Putina vide kao protivnika evropske stabilnosti i jedinstva tvrde da se gasovod kreće u suprotnom smeru od pokušaja kontinenta da ga zadrži. Drugi se pitaju da li je olakšavanje i jeftiniji transport ruskog gasa u Evropu zaista najbolji način za smanjenje emisije CO2.

Izvor: Studio graphikue FMM

Ali, oni koji podržavaju Severni tok 2, i sa ruske i sa nemačke strane, insistiraju da je to čisto komercijalni projekat. Odlučni su da posao završe i nastave sa radom ove godine. Odluka Džoa Bajdena, u maju, da odustane od sankcija protiv kompanije koja gradi gasovod i njenom izvršnom direktoru, pružila im je nadu, i podigla raspoloženje u nemačkim obalnim regionima, koji će imati direktnu korist.

Ako se završi, pitanje šta učiniti sa gasovodom bi moglo da donese prvu veliku glavobolju za sledeću nemačku vladu. Ankete nagoveštavaju da će septembarski izbori doneti veliki broj glasova stranci Zelenih, koja se usprotivila projektu i čije pristalice očekuju da će to i sprovesti.

Izvor: France24

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti