Solarna farma u okviru Expo 2030 u Rimu

Međunarodna kancelarija za dizajn i inovacije CRA-Carlo Ratti Associati, zajedno sa arhitektom Italom Rotom i urbanistom Ričardom Berdetom, otkrila je master plan za Expo 2030 Rim. Naime, Rim će biti domaćin Svetske izložbe 2030. godine.

Projekat Expo Solar Park koristi obnovljivu energiju kao osnovu za urbano dobro 21. veka. Vizija master plana je da projekat oživi okolinu, ali i da je dekarbonizuje, navedeno je u saopštenju.

Solarna farma će se prostirati na površini od 150.000 kvadratnih metara i može se pohvaliti proizvodnim kapacitetom od 36 megavata, što je čini najvećom urbanom, javno dostupnom solarnom farmom na svetu. Sastoji se od stotina jedinstvenih energetskih stabala koje otvaraju i zatvaraju svoje panele tokom celog dana, sakupljajući energiju, a posetiocima nude i dovoljno hlada. Odozgo, ova infrastruktura daje celoj lokaciji Ekspoa prepoznatljiv mozaični izgled. Ova složena energetska mreža je dopunjena paviljonom Eko-sistem 0.0, najvišom zgradom Expo-a, koja obezbeđuje hlađenje putem isparavanja.

Expo Solar Park u Rimu. Foto: CRA Carlo Ratti Associati

Master plan deli lokaciju Expo 2030 Rim na tri glavne oblasti: grad, bulevar i park. Grad na zapadu funkcioniše kao Exo Village, a nakon događaja postaće produžetak kampusa Univerziteta Tor Vergata. Bulevar, centralna pešačka osovina, je staza kroz sve nacionalne paviljone. Konačno, Park na istoku je prekriven bujnom vegetacijom i naglašen tematskim zgradama, uključujući Pale Blue Dot, paviljon posvećen širenju znanja o svetu prirode.

Expo 2030 Rim

Posvećenost revitalizaciji susedstva je i primer prenamena ogromnog sportskog kompleksa koji je dizajnirao španski arhitekta Santjago Kalatrava. Napuštena 15 godina, struktura, lokalno poznata kao Le Vele, postaće jedan od vodećih paviljona Expo 2030 Rim, gde će biti domaćini javnih događaja i prikazivanje transformacije Tor Vergata.

Pored njega, glavni ulaz izložbenog mesta služi kao primarna pristupna tačka sa nizom novih saobraćajnih i pokretnih veza. Među njima, dugačak zeleni koridor povezuje Expo 2030 Rim sa susednim arheološkim nalazištima na Apijevom putu i ​​drugim istorijskim građevinama i spomenicima Rima.

Expo Solar Park u Rimu. Foto: CRA Carlo Ratti Associati

„Expo 2030 Rim ima za cilj da otvori novi teren za svetske sajmove i druge događaje velikih razmera. Naš master plan eksperimentiše sa procesima kolektivnog stvaranja grada, novim strategijama deljenja energije i inkluzivnim urbanim transformacijama koje prevazilaze vremenske i prostorne granice događaja“, kaže Karlo Rati, osnivački partner CRA i direktor laboratorije MIT Senseable Citi Lab u saopštenju za medije.

Expo 2030 Rim održaće se u Tor Vergati, ogromnoj oblasti u opštini Rim koja je dom istoimenog univerziteta, jednog od vodećih akademskih centara u Italiji, kao i gusto naseljenog stambenog okruga. Nakon Svetskog sajma 2030, svi paviljoni za događaje će se koristiti za različite funkcije, dajući oblik novom inovatorskom okrugu u italijanskoj prestonici.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti