Srbija tranzitna zemlja za prirodni gas

Od oktobra ćemo snabdevati Mađarsku i srednju Evropu prirodnim gasom. Prvi put smo tranzitna zemlja. Nema više socijalne politike u Srbijagasu, koji više od 80 odsto gasa prodaje na tržištu. A ako prodajete na tržištu onda su i tržišne cene, rekao je Dušan Bajatović gostujući na TV Prva i istakao da je rešeno pitanje kako da na računu za gas novih korisnika bude razdvojena cena gasa od cene priključka.

Srbija od 1. oktobra, po prvi put, postaje tranzitna zemlja za prirodni gas.

„Od prvog oktobra ćemo snabdevati Mađarsku i srednju Evropu gasom, najavio je danas direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na TV Prva precizirajući da će tada, na početku nove gasne godine otpočeti tranzit gasa Balkanskim tokom iz Srbije u Mađarsku.

„Mislim da će u prvoj godini to biti 6,5 milijardi, potom 8,5, potom 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz pravca Srbije. Završavamo gradnju kompresorske stanice, to bi trebalo da bude gotovo u junu-julu mesecu. Završavamo gradnju kompresorske stanice, to bi trebalo da bude gotovo u junu-julu mesecu”, najavio je Bajatović govoreći o gasovodu Balkanski, odnosno, Turski tok.

Što se tiče gasne interkonekcije Dimitrovgrad-Sofija Bajtović procenjuje da će to biti gotovo u junu sledeće godine, a kako je rekao, kakva će konkurencija i kolike količine gasa odatle dolaziti – videćemo.

„Što se tiče gasovoda Beograd-Banjaluka, Srbijagas će pomoći i oko eksproprijacije. Bilo bi dobro ako bismo to mogli da uradimo pre izgradnje autoputa do Beograda, jer bi bilo jeftinije”, rekao je navodeći da bi trebalo da se počne izgradnja gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica a da će se raditi i trasa od Leskovca do Vranja.

Govoreći o dugovanjima preduzeća na čijem je čelu, Bajatović je gostujući na Televiziji Prva poručio da je od 2014. deo duga vratila Vlada, deo sam Srbijagas.

„Nema više socijalne politike, Srbijagas je svake godine bio u ozbiljnom dobitku”, napomenuo je direktor Srbijagasa naglašavajući da više od 80 odsto gasa javno preduzeće na čijem je čelu prodaje na tržištu.

„A ako prodajete na tržištu onda su i tržišne cene”, rekao je Bajatović.

Govoreći o ceni novih priključaka za gas Bajtović je naveo da je bila velika rasprava oko toga kako da se na računima odvoji stavka samog računa za utrošeni gas od cene priključka koji če korisnici plaćati – a koji će biti odvojen i jasno iskazan.

„Biće to ukupno 780 evra, na tri godine, beskamatno, u dinarima”, rekao je ističući da će Srbija za sprovođenje gasifikacije široke potrošnje biti podeljena u šest zona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.