Struja iz ljuske palminog zrna

Izgradnja elektrane na biomasu od 50 MW u Japanu počinje u maju 2022. godine. Postrojenje će proizvoditi električnu energiju sagorevanjem održivih drvenih peleta ili ljuske palminog zrna, koje će isporučivati velika japanska trgovačka kompanija, sa kojom je sklopljne 20-godišnji ugovor.

Kompanija Equis Development Pte, veliki graditelj infrastrukture za obnovljivu energiju i otpad u azijsko-pacifičkom regionu, obezbedila je 282 miliona dolara (239 miliona evra) za izgradnju postrojenja gde će se proizvoditi struja iz ljuske palminog zrna i održivih drvenih peleta.

Equis će izgraditi elektranu na biomasu čija će instalisana snaga biti 50 MW u Niigati u istočnoj luci, u lučkom gradu na Honshuu, na glavnom japanskom ostrvu. Finansiranje je obezbedilo 14 sindikalnih banaka i osiguravajućih kompanija, predvođenih Sumitomo Mitsui Trust bankom i Daishi Hokestu bankom.

Postrojenje će proizvoditi električnu energiju iz održivih drvenih peleta ili ljuske palminog zrna. Isporučilac je velika japanska trgovačka kompanija sa kojom je sklopljen 20-godišnji ugovor. I količine za isporuku i cena je fiksna.

Proizvedena energija će biti dovoljna za snabdevanje oko 117.000 domaćinstava. Iz Equisa navode da će sprečiti emisiju od oko 190 tona štetnih gasova godišnje.

Start 2024. godine

Equis je izdao obaveštenje o nastavku inženjeringa, nabavke i građevinskih radova. Građevinski radovi će biti započeti u maju 2022. godine, a komercijalno puštanje postrojenja u rad planirano je za oktobar 2024. godine. Ovaj projekat je treći Equisov projekat održive biomase u Japanu.

Equis je prodao 20% udela u projektu i osnovao zajedničko preduzeće sa Tohoku Electric Power.

Ova komanija poseduje i upravlja sa 11.299 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije u različitim termoelektranama. Među njima je i termoelektrana Higashi-Niigata sa bruto dozvoljenim kapacitetom od 4.860 MW, koja se nalazi manje od četiri kilometra od nove lokacije projekta.

Tohoku će biti zadužen za inženjering ispred vlasnika, tokom projektovanja i izgradnje objekta. Takođe će upravljaće projektom, u skladu sa dugoročnim ugovorom o operacijama i održavanju.

Izgradnja po sistemu „ključ u ruke“

Toyo Engineering će projektovati, vršiti nabavku i izgraditi postrojenje prema projektu u određenom vremenskom roku, po ugovorenoj ceni i prema ugovoru po principu „ključ u ruke“. ANDRITZ i Siemens Energy će snabdevati kotlove na paru i parnu turbinu preko kompanije Toyo Engineering. Sve tri firme imaju iskustvo u izgradnji postrojenja na biomasu, a trenutno rade na osam drugih postrojenja za proizvodnju energije od biomase snage 50 do 75 MW u Japanu, uključujući dva koja je razvila kompanija Equis.

„Oduševljeni smo što smo u partnerstvu sa Tohoku Electric Power-om, najvećim proizvođačem električne energije u region. Radimo na tome kako bismo Niigati isporučili moderan i čist projekat obnovljive energije sa osnovnim opterećenjem“, rekao je Hiroyuki Moriuchi, direktor za investicije kompanije Equis iz Japana.

Izvor: Bioenergy News

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti