Energetskog kolapsa

U Hrvatskoj juče cena struje na berzi bila u minusu

Juče je berzanska cena struje u Evropi bila blizu 100 evra za MWh a U Hrvatskoj su prodavci čak plaćali kupcima električnu energiju – ova, negativna cene rezultat je tehničkog problema - delimični kolaps na tržišne EU doveo je do prekomerne ponude električne energije u ovoj zemlji.

Dok je berzanska cena električne energije u većini evropskih zemalja 14. januara bila blizu 100 evra / MWh, u Hrvatskoj je imala negativnu vrednost – minus 32 evra / MWh. To znači da je svako ko je uspeo da kupi struju dobio i novac uz nju.

Bugarski Capital.bg navodi da je istovremeno cena u Bugarskoj, koju su trgovci plaćali bila 67,3 evra / MWh.

Prema informacijama Capital.bg, razlog ove anomalije na tržištu nije prekomerna proizvodnja, kao što se ponekad dešava po jakom vetru, već je posledica tehničkog problema, koji su doveli do delimičnog kolapsa tržišne integracije u Evropi. Glavne pogođene granice bile su duž ose Grčke, Italije, Slovenije, Hrvatske, gde operateri elektroenergetskih sistema nisu na vreme pružili najnovije podatke o raspoloživom kapacitetu. Kao rezultat, Hrvatska nije uspela da izvozi, što je zauzvrat dovelo do prekomerne ponude i negativnih vrednosti. Suprotno tome, u Sloveniji je cena električne energije porasla na preko 81 evro / MWh. Ovo nije prvi takav slučaj. Pre nekoliko meseci takve situacije dovele su do pada cena u Nemačkoj, mada ne u tako velikim razmerama.

Istovremeno, najskuplja struja prodavana je u Španiji i Portugaliji, gde je cena megavat časa električna energija bila 87,25 evra. U Nemačkoj, koja često registruje negativne trenutne vrednosti, zbog masovnog priliva struje iz vetroparkova, električnom energijom se trgovalo po cenama višim od 70 evra / MWh.

Najniža cena u segmentu Dana unapred trgovanja zabeležena je u Grčkoj – 46,16 evra / MWh. Međutim, ovoj vrednosti dodato je više naknada, što znači da se električnom energijom trguje po još nižim cenama.

Hladnoća, oblaci i nedostatak vetra poskupeli struju

Cena u Bugarskoj ostale su visoke i u segmentu „Dan unapred“ trgovanja, što znači da je sa danom isporuke 15. januara (dakle, danas) cena bila 72,63 evra / MWh.

Za razliku od srede, međutim, vrednosti u Hrvatskoj su bile 72,67 evra / MWh.

Najskuplja sutra će biti električna energija u Švajcarskoj – skoro 80 evra / MWh, a najjeftinija je ponovo u Grčkoj (63,69 evra / MWh).

Ovako visoke cene električne energije trend su poslednjih nedelja, pa čak i meseci. Jedno od objašnjenja su rekordne niske temperature – ispod nule, zabeležene u nekim zemljama. A oblaci i nedostatak vetra dovode u pitanje rad solarnih i vetroelektrana, što stvara probleme na tržištu.

U tom kontekstu, u Bugarskoj, državna TE Marica istok 2 nastavlja da radi na oko trećini svog kapaciteta, iako bi čak mogla da ima koristi od svog tržišnog udela u isporukama vršne energije tokom špica. Umesto toga, postrojenje nastavlja da generiše minuse – gubitak prijavljen krajem septembra raste na 191 milion leva, a dugovi se povećavaju za dodatnih 130 miliona leva samo za šest meseci od aprila do septembra.

Izvor: Capital.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti