Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Uprkos koroni nafta sve skuplja

Nedovolja ponuda na tržištu sirove nafte, uz najavu Saudijske Arabije da će dobrovoljno dodatno srezati pumpanje, su i pored novih „zaključavanja” zbog pandemije virusa korona dovele do toga da su cene nafte na evropskom tržištu na 11-mesečnom maksimumu - blizu 57 dolara

Cene nafte su dostigle danas 11-mesečni maksimum i približavaju se nivou od 57 dolara za barel, pošto su smanjenje ponude i očekivani pad američkih zaliha ublažili zabrinutost investitora vezanu za rast slučajeva koronavirusa širom sveta.

Severnomorska nafta Brent je poskupela za 75 centi ili 1,4 posto, na 56,41 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju do 10:22h po srednjoevropskom vremenu, a jutros je dostigla na momenat 56,75 dolara, najviši nivo od prošlog februara. Američka WTI nafta je zabležila rast za 86 centi ili 1,7 odsto, na 53,11 dolara, prenosi Tanjug izveštaj Rojtersa.

„Nedovolja ponuda na tržištu izazvana je, pre svega, najavom Saudijske Arabije da će dobrovoljno dodatno srezati pumpanje", kaže Eugen Vajnberg iz nemačke Komercbanke.

Zvanični Rijad je saopštio poršle nedelje da planira smanjenje proizvodnje iznad kvite dogovorene u okviru OPEK-a za dodatnih jedan milion barela dnevno (bpd) u februaru i martu, kako bi zaustavio kupce da gomilaju zalihe.

Pored toga, očekuje se da će najnoviji izveštaji o američkim zalihama "crnog zlata" pokazati pad od 2,7 miliona barela petu nedelju zaredom.

Izgledi za povećanje ekonomskih podsticaja u Sjedinjenim Državama pružili su dodatnu podršku cenama nafte. Novoizabrani predsednik DŽo Bajden, koji stupa na dužnost 20. januara, obećao je „bilione“ ekstra rashoda na programe pomoći tokom pandemije.

Poskupljenje je, ipak, bilo ograničeno zabrinutosću u pogledu tražnje za gorivom zbog sve većeg broja inficiranih virusom kovid-19 u svetu.

Kineske vlasti su uvele danas nove mere ograničenja u oblastima oko Pekinga, a Japan proširuje vanredno stanje proglašeno u Tokiju i na druge delove zemlje.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti