Uskoro dostupan alat za proračun bioenergije

Britanski istraživači su pokrenuli jednostavni alat, koji omogućava korisnicima da jednostavno i lako izračunaju koliko toplote ili električne energije mogu da proizvedu iz biomase. Ovaj alat će biti besplatan, a napravljen je u programu Excel, kako bi bio dostupan svima.

Alat koji je jednostavan za upotrebu – Model masenog bilansa bioenergije – koji su razvili istraživači sa Instituta za istraživanje energije i bioproizvoda Univerziteta Aston omogućava korisniku da praktično eksperimentiše sa različitim materijalima iz biomase u nekoliko industrijskih procesa, uključujući proizvodnju cementa, proizvodnja čaja i preradu hrane, kako bi bolje razumeli potencijalnu primenu.

Korisnici us pomoć ovog alata mogu jednostavno i lako da izračunaju koliko toplote ili električne energije mogu da proizvedu iz biomase.

Tim sa sedištem na Univerzitetu Aston, koji je razvio ovaj alat, predstavio je model i svoje metodologije na virtuelnom događaju 01.jula ove godine.

„Ovaj alat će biti dostupan svima besplatno, a napravljen je u programu Excel, kako bi bio dostupan svima. Želeli smo da to bude što jednostavnije i zaista mislimo da će to doneti razliku, posebno u Podsaharskoj Africi“, rekla je dr Katie Chong, predavač hemijskog inženjerstva koja je vodila razvojni tim, i dodala da se raduje lansiranju alata.

Alat je razvio tim sa Univerziteta Aston, kao deo većeg dvogodišnjeg istraživačkog programa za implementaciju bioenergije.

„Početni događaj biće nam prilika da predstavimo model ravnoteže mase i energije, rezimiramo metodologije i pružimo učesnicima priliku da koriste model i generišu sopstvene rezultate tokom  trajanja radionice“, dodala je Mirjam Roder , stručni saradnik i istraživač na Institutu.

Projekat je finansiran od strane ministarstva za inostrane poslove Velike Britanije i Kancelarije za razvoj u okviru programa transformacija energetskog pristupa.

Izvor: Bioenergy news

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti