Električna vozila mogu biti veći proizvođači ugljenika od benzinaca

Električni automobili imaju sve veći domet

U cilju smanjenja zagađenja životne sredine povećao se broj i asortiman električnih vozila. U odnosu na ranije godine poboljšao se i povećao komfor, dostupnost izvora električne energije i domet odnosno pređen put sa jednim punjenjem. Međutim, električna vozila još uvek kaskaju u pogledu dometa za automobilima na gas i benzin.

Korišćenje električnih vozila (EV) se brzo proširilo poslednjih godina. Međutim, mnogi potencijalni kupci još uvek sumnjaju u domete električnih automobila. U stvari, 33% kupaca novih automobila izrazilo je zabrinutost zbog dometa, odnosno zabrinutost oko toga koliko daleko EV može da vozi sa jednim punjenjem, rezultati su novog istraživanja.

Postavlja se pitanje koliko daleko prosečan električni automobil može da ide sa jednim punjenjem, i kako to može da se poredi sa tipičnim dometom automobila na gas?

Porast u dometu električnih vozila

Zahvaljujući poboljšanju tehnologije baterija, prosečan domet električnih automobila se više nego udvostručio tokom poslednje decenije, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

U tabeli ispod su prikazani prosečni dometi i maksimalni dometi električnih automobila po godinama.

Tabela 1: Prosečni dometi i maksimalni dometi električnih automobila po godinama. Izvor: IEA

Od 2021. godine prosečno električno vozilo sa baterijskim napajanjem moglo bi da putuje 217 milja (349 km) sa jednim punjenjem. To predstavlja povećanje od 44% u odnosu na 151 milju (243 km) u 2017. godini odnosno povećanje od 152% u odnosu na period od pre deset godina.

Uprkos stalnom rastu, električna vozila i dalje zaostaju u poređenju sa automobilima na gas. Na primer, 2021. godine, srednji raspon automobila na gas (sa jednim punim rezervoarom) u SAD bi iznosio oko 413 milja (664 km) skoro duplo više od prosečnog EV-a koji bi prešao.

Kako proizvođači automobila predstavljaju nove modele, asortiman električnih automobila će verovatno nastaviti da se povećava i uskoro bi mogao da se uporedi sa onim kod njihovih kolega na gas. Važno je napomenuti da se opsezi električnih vozila mogu menjati u zavisnosti od spoljašnjih uslova.

Šta utiče na domete EV?

U teoriji, domet električnog vozila zavisi od kapaciteta baterije i efikasnosti motora, ali rezultati u stvarnom svetu mogu da variraju na osnovu nekoliko faktora:

Vremenski uslovi

Na temperaturama ispod 20℉ (-6,7℃), EV mogu izgubiti oko 12% svog dometa, povećavajući se na 41% ako se grejanje uključi u vozilu.

Radni uslovi

Zahvaljujući regenerativnom kočenju, električna vozila mogu da povećaju svoj maksimalni domet tokom gradske vožnje.

Brzina

Kada vozite velikom brzinom, motori EV se okreću brže i manje efikasno. Ovo može dovesti do gubitka dometa.

Naprotiv, kada se voze na optimalnim temperaturama od oko 70℉ (21,5℃), EV mogu premašiti svoj nominalni opseg, prema analizi Geotaba.

Deset električnih automobila najvećeg dometa u Americi

U tabeli ispod je navedeno deset električnih automobila sa najdužim dometom dostupnih u SAD od 2022. godine, na osnovu procene Agencije za zaštitu životne sredine (EPA):

Tabela 2: navedeno deset električnih automobila sa najdužim dometom dostupnih u SAD od 2022. godine/Izvor: Car and driver

Lucid Air nudi najveći domet od svih EV sa cenom od 170.500 dolara, a sledi ga Tesla Model S. Ali Tesla Model 3 nudi najviše za vaš novac ako su domet i cena jedina dva faktora koja se uzimaju u obzir.

Izvor: VisualCapitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti