Energetska nezavisnost SAD je porasla

Nedavno objavljeni podaci Uprave za informacije o energetici pokazuju da se energetska nezavisnost SAD povećala 2021. godine. SAD su istovremeno i energetski nezavisne, i nikada nisu ni bile. Ključno je prvo definisati šta je uopšte energetska nezavisnost jedne države.

Postoje tvrdnje da je predsednik Tramp učinio SAD energetski nezavisnim, ali su to izgubile pod predsednikom Bajdenom.

Najbolje je prvo definisati šta se to smatra energetskom nezavisnošću.

Ako energetska nezavisnost znači da SAD ne uvoze naftu, onda to nije tačno od 1940-ih. Ako to znači da SAD izvoze više energije nego što uvoze, onda su postale energetski nezavisne 2019. godine (nakon decenije rastuće proizvodnje nafte i gasa), i ostaju energetski nezavisne danas.

Drugi mogu definisati energetsku nezavisnost kao situaciju kada je proizvodnja veća nego potrošnja. U tom slučaju SAD su tu prekretnicu dostigle 2020. godine. To je prvenstveno rezultat naglog pada potrošnje zbog pandemije Covid-19, koja je praćena manjim padom proizvodnje energije te godine. Ali, ta prekretnica je ostala netaknuta 2021.

Fraking zaslužan za energetsku nezavisnost SAD

Istina je da su obe prekretnice energetske nezavisnosti postignute pod predsednikom Trampom. Ono što nije istina je da je to bilo zbog nečeg posebnog što je uradio. Njegova energetska politika je možda malo pomogla, ali primarni uzrok je bio porast domaće proizvodnje nafte i gasa koji je nastao kao rezultat buma frakinga.

Od 2006. do 2016. godine, proizvodnja energije u SAD porasla je sa 70,7 bilijardi britanskih termalnih jedinica (BTU) na 84,3 bilijardi BTU. SAD su iskusile rekordnu proizvodnju energije 2015. godine, ali je proizvodnja povučena 2016. zbog kolapsa cene nafte.

Tokom Trampovog mandata, od 2017. do 2020, američka proizvodnja energije porasla je za još 11,3 bilijardi BTU (iako je, opet, 2019. bila rekordna godina, a proizvodnja u 2020. opala zbog pandemije). Stopa povećanja je bila nešto veća za vreme predsednika Trampa, što možete videti na grafiku ispod. Ali trend povećanja proizvodnje energije i pada uvoza energije od 2006. je takođe jasan.

Pregled primarne energije u SAD-u Uprava za energetske informacije

Dakle, predsednik Tramp nije učinio SAD energetski nezavisnim. U stvari, jaz između ponude i potražnje značajno se smanjio kada je predsednik Obama bio na funkciji (opet, jer se tada fraking zaista povećao). Ali bilo bi pošteno tvrditi da je energetska politika predsednika Trampa malo ubrzala vremensku liniju da se dođe do cilja energetske nezavisnosti.

SAD su istovremeno energetski nezavisne i nikada to nisu ni bile

Međutim, ono što nije tačno je su SAD izgubile tu energetsku nezavisnost pod predsednikom Bajdenom.

Koristeći definiciju izvoza i malog uvoza, 2021. je postignut najviši novo energetske nezavisnosti u istoriji SAD-a. Drugim rečima, još je energetski nezavisnija nego što je bila 2019.

U 2019. izvoz energije bio je veći od uvoza za 0,61 bilijardu BTU. U 2020. taj višak je porastao na 3,47 bilijardi BTU (uglavnom zato što je uvoz pao kako je Covid pogodio potražnju), a 2021. porastao je na novi rekord od 3,82 bilijardi BTU. Po tom merilu SAD je energetski nezavisnije nego što su ikada bile.

Ukoliko uzmemo u razmatranje definiciju u kojoj se posmatra proizvodnja minus potrošnja, onda su SAD i dalje energetski nezavisne. U 2020. SAD su proizvele 2,7 bilijardi BTU više nego što su potrošile. U 2021. taj višak se smanjio na 0,45 bilijardi BTU kao posledica jake potražnje nakon zatvaranja. Dakle, može se tvrditi da je po toj meri nivo energetske nezavisnosti SAD opao od 2020. do 2021. godine, ali nije nestao.

Ukoliko je preferirana definicija energetske nezavisnosti da SAD ne uvoze energente, kao što se može videti iz grafikona, SAD se nisu približile ispunjavanju tog pokazatelja ni u jednom trenutku od 1950-ih.

Dakle, kada se porede ove dve teze, u zavisnosti od stava, SAD su još uvek energetski nezavisne, ili nikada nisu bile.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti