Evropi (ne)preti recesija

O tome šta čeka Evropu, pa i Srbiju u ekonomskom i energetskom sektoru ove i naredne godine u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.

Ekonomska kriza, kojoj je posle pandemije korona virusa vetar u leđa dalo poskupljenje energenata u leto 2021. godine kao da posustaje. Tome se, bar, nadaju evropski poslanici u Briselu i analitičari koji, ukazuju na pojeftinjenje prirodnog gasa i cene nafte, koje su ostale ispod 90 dolara po barelu. Optimistično, tvrde da su smanjeni rizici od recesije.

Evropska komisija je u svom najnovijem izveštaju konstatovala da će ekonomija EU ove godine “za dlaku” izbeći recesiju.

Za razliku od ekonomskih prognoza iz novembra prošle godine, kada je Evropska komisija očekivala tehničku recesiju početkom prošle nedelje iz Brisela šire optimizam. U izveštaju Evropska komisija navodi da ove godine očekuju rast ekonomije od 0,8 odsto u EU i 0,9 procenata u evrozoni.

Evidentno je da su evropski potrošači, i domaćinstva i poduzeća, i dalje suočeni sa visokim troškovima za energiju. Temeljna inflacija (ukupna inflacija bez energije i neprerađene hrane) u januaru je nastavila rasti, što dodatno narušava kupovnu moć domaćinstava. Agencije prenose procene analitičara da, zbog toga što su inflacijski pritisci i dalje prisutni, treba očekivati nastavak pooštravanja monetarne politike, a to će negativno uticati na poslovnu aktivnost i kočiti ulaganja.

Inflacija nije dostigla vrhunac

Iz EK upozoravaju da bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene energenata i hrane „još nije dostigla vrhunac“.

Ipak, najveći rizici za inflaciju i dalje se vezuju za cene energenata. Tim pre što mnogi očekuju da će, i pored toga što je Evropa ovu zimu “dobro prošla” – i pored odustajanja od ruskog gasa – pravi izazov biti naredna grejna sezona, tokom zime 2023/24. godine. Velike evropske energetske kompanije pripremaju se za dugotrajno skup gas, uprkos padu cena u odnosu na ekstreme iz protekle godine. S tim u vezi analitičari navode da puno toga zavisi od razvoja situacije u Ukrajini.

O tome šta čeka Evropu, pa i Srbiju u ekonomskom i energetskom sektoru ove i naredne godine u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Bojanom Stanićem, pomoćnikom direktora Sektora za strateške analize u PKS.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti