Hrvatska treba da preuzme INU od MOL-a

MOL optimizuje poslovanje INE u skladu sa svojim interesima i profitom. Kada mađarska kompanija budu u svom vlasništvu imala više od 50% neće biti svrhe da se razgovara o kontroli nad Inom. Hrvatska mora pronaći način da, u interesu svojih građana, preuzme upravljanje ovom strateškom kompanijom, smatraju energetski stručnjaci.

Naftni konsultant Jasminko Umićević i bivši predsednik Nadzornog odbora INE Damir Vanđelić, govorili su za hrvatski Studio N1 na temu moguće eksproprijacije dela deonica naftne kompanije INA.

Umičević je sugesirao da država u ovim okolnostima može i mora da posegne za eksproprijacijom dela deonica naftne kompanije INA. Republika Hrvatska danas ima direktno 44,84 deonica INE, a penzioni fondovi još 4,32 odsto, dok je za 2% deonica nejasno u čijem su vlasništvu i spekuliše se da su pod kontrolom MOL-a.

„Nacionalizacija je jedna od alternativna koja je razmatrana godinama”, kaže Umićević, dodajući da se o tome razmišljalo još u periodu 2012-2013. godine.

Sada su se, prema njegovim rečima, stekli uslovi za to. Pojašnjavajući kako način kako bi se to moglo sprovesti rekao je da „Ustav kaže da bi zaštitili interes bezbednosti Republike Hrvatske, imate pravo na to, uz pravičnu naknadu. Ovde je jednostavno izračunati naknadu jer se te deonice kotiraju na zagrebačkoj berzi. Njihova vrednost se zna. Međutim, ne zna se ko su vlasnici jednog dela deonica – možda je MOL, možda su Rusi. Ne znamo. A vidimo da Rusi i Mađari odlično sarađuju”.

MOL optimizuje INU po svom modelu

Umićević ističe da je trenutno stanje neodrživo i da INA stagnira otkad je MOL ušao u priču.

„MOL optimizuje poslovanje INEu skladu sa svojim interesima i profitom. Danas je jasno da profit nije ono što predstavlja interes građana. Mora se obezbediti sigurnost snabdevanja, kako ne bismo došli u situaciju da pojedini distributeri nafte prete”, rekao je Umićević.

Osvrnuvši se na posledice rata između Ukrajine i Rusije, naveo je da bi u nekim scenarijima to moglo da prouzrokuje sukobe u Evropi.

„Hrvatska zbog svoje i sigurnostii svojih građana mora pronaći načine da preuzme upravljanje nad INOM”, poručuje Umičević.

I bivši predsednik Nadzornog odbora INE Damir Vanđelić naglašava da bi fokus Vlade trebalo da bude na INI. Navodi da potrebu da se preispita prodaja 7% braniteljskih deonica koje su prodate pod političkim pritiskom, o čemu postoje i sudska svedočenja. Na razlici postignute cene u toj prodaji i maksimalne cene akcija INE, branitelji su oštećeni za 1,2 mlijardu kuna, upozorava Vanđelić. Navodeći da nije za eksproprijaciju MOL-a ističe da smatra da bi država trebala da preuzme kontrolu nad kompanijom.

„Nekoliko puta sam ukazao na to da postoji konzistentan obrazac ponašanja, koji je najviše odgovarao INI, odnosno MOL-u. Kada posmatram odluke naše Vlade, one konzistentno nisu bile u interesu Republike Hrvatske, nego u interesu MOL-a. To je vrlo jasno. Nijedan potez nije bio oštar, da je u interesu Hrvatske i da ste čuli da MOL govori da im nešto teško pada”, naglasio je Vanđelić, koji naglašava da kada MOL bude prešao 50% deonica, neće biti svrhe da se razgovara o upravljanju kompanijom.

„Oni se još libe da otkupe taj ostatak akcija. Ne znam zbog čega”, kaže Vanđelić.

Mađarska je branila MOL

„Nekad je INA predstavljala 10 odsto BDP-a Hrvatske. Danas se vidi koliko je važna za sigurnost snabdevanja zemlje. Ona je strateška kompanija. Imamo pravosnžnu presudu. Vlada je prvo trebalo da preuzme nazad upravljanje INOM, onako kako je bilo pre sklapanja tih ugovora… Mi se ponašamo kao da je INA nebitna”, kaže Vanđelić i podseća da je Mađarska svojevremeno za odbranu MOL-a od Surgutneftegaza platila 2,5 puta više od tržišne vrednosti MOL-ovih dionica.

Izvor: Eneregetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti