Kina predvodi rast svetske ekonomije

Doprinos Kine rastu svetske ekonomije veći od jedne trećine. Među glavnim svetskim ekonomijama Kina će ostati jedina koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast. OECD predviđa da će svetska ekonomija zabeležiti rast od 4,2 odsto u 2021. godini, a kineska ekonomija će imati rast od osam odsto.

Svetska ekonomija imaće pad za 4,2 odsto u 2020. godini, što je bolje predviđanje od dve prethodne prognoze date u junu i septembru ove godine, pokazuju najnovije projekcije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koje je objavila Kineska medijska grupa (CMG) a prenosi Bankar.rs.

Među glavnim svetskim ekonomijama Kina će ostati jedina koja je ostvarila pozitivan ekonomski rast. OECD predviđa da će svetska ekonomija zabeležiti rast od 4,2 odsto u 2021. godini, a kineska ekonomija će imati rast od osam odsto.

U izveštaju OECD-a ističe se da će kineski ekonomski rast 2021. godine doprineti rastu svetske ekonomije za više od jedne trećine.

Direktorka kancelarije OECD-a za kinesku ekonomsku politiku Margit Molna rekla je da je brza kontrola epidemije omogućila Kini da pruži veći doprinos svetskoj ekonomiji.

Nedavno su objavljeni brojni ekonomski podaci u Kini, pa je tako na primer u novembru kineski Indeks menadžera nabavke (PMI) bio 52,1 odsto, što je bilo iznad praga devet uzastopnih meseci. To ukazuje da je rast oporavka prerađivačke industrije u zemlji ubrzan.

Visoko ocenjujući stanje i potencijale kineske ekonomije, Margit Molna takođe je istakla da još nije došlo do obnove rasta izvoza kineske uslužne industrije, posebno onog njenog dela koji se odnosi na turizam i međunarodni transport, a sve zbog uticaja pandemije.

Ona je ukazala na potrebu da kineska vlada poveća podršku povezanim preduzećima. Pored toga, potrebno je i da promoviše potrošnju u smislu povećanja zaposlenosti i prihoda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.