Ekološka pravila ugrožavaju LNG flotu

LNG tankeri preplavljuju Evropu – cena gasa pada

SAD izvoze više LNG u Evropu u pokušaju da nadomeste ruske rezove u isporuci prirodnog gasa uoči zime. Nemogućnost infrastrukture u evropskim lukama da primi tolike isporuke LNG-a je dovela do gomilanja brodova koji čekaju da istovare svoj teret.

Šezdeset LNG tankera je u praznom hodu ili polako plovi oko severozapadne Evrope, Mediterana i Pirinejskog poluostrva, navodi provajder pomorske analitike MarineTraffic. Obaj provajder pruža informacije u realnom vremenu o kretanju brodova i trenutnoj lokaciji brodova u lukama.

Evropa ne može da primi sav LNG koji joj pristiže

Talas LNG tankera nadmašio je sposobnost evropskih postrojenja za regasifikaciju da blagovremeno istovare teret“, rekao je Endrju Lipov, predsednik Lipov Oil Associates-a.

Ova kašnjenja odlažu povratak tankera na obalu Meksičkog zaliva Sjedinjenih Država kako bi pokupili sledeći teret. Kao rezultat toga, zalihe prirodnog gasa rastu više nego što je tržište očekivalo.

Osnovni infrastrukturni problem je nedostatak postrojenja za regasifikaciju i cevovoda koji povezuju zemlje koje imaju postrojenja za regasifikaciju. Kao rezultat toga, količina LNG-a na void, plutajuća skladišta (terminali) se pune. Plutajući terminali su u suštini tankeri za tečni gas koji sami mogu vratiti gorivo u gasno stanje, što znači da nije potreban kompletan priključak. Sve ovo dovodi do pada cene gasa na berzama.

„Evropsko skladište gasa nastavlja da raste i sada premašuje 93%“, rekao je Žak Ruso, generalni direktor globalne nafte i gasa za ClearView Energy Partners LLC.

Ruso je rekao da je povećanje plutajućeg skladišta, sa dužim vremenom koje je potrebno brodovima za transport gasa širom sveta doprinelo približnom dupliranju broja LNG tankera iz godine u godinu.

Prodavcima LNG-a ne odgovara ograničavanje cena

Stručnjaci za energetiku iz SAD-a kažu treba da se ipak pazi na ograničenje cena LNG-a u EU. O ograničenju se razgovaralo prošlog četvrtka čak i kada su cene pale. „Ograničenje cena potencijalno gura trgovce sa tržišta, što bi uticalo na buduću ponudu koja stiže u Evropu“, rekao je Ruso.

Evropske cene gasa su krajem avgusta porasle iznad 340 evra (332,6 dolara) po MWh, ali su ove nedelje pale ispod 100 dolara po prvi put otkako je Rusija prekinula isporuke. Pre rata cena je bila čak 30 evra.

Rusija, koja isporučuje veliki deo prirodnog gasa Evropi, prekinula je isporuku gasa kao odgovor na sankcije nakon rata ove zemlje sa Ukrajinom.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti